Kondenzovaný humor přehled
Jiří Suchý
Jiří Suchý má být jako správný čítankový klasik a národní poklad řádně zmapovaný. Jeho všestranná tvorba je k dispozici na nepřeberném množství audiovizuálních nosičů, které průběžně doplňuje divadlo Semafor a především z archivních podkladů Lukáš Berný. Divadelní, básnická, povídková, filmová a rozhlasová tvorba vyšla v Encyklopedii Jiřího Suchého a dalších publikacích, stejně tak literárněvědní analýzy jeho písňových textů. Dvě knihy úvah o povídání klauna s Bohem zaujaly čtenáře věřící i bezvěrce. Historie i současnost divadla Semafor je zachycena ve vzpomínkách Jiřího Suchého a v knižním vydání rozhovorů s Karlem Hvížďalou. Co ale na mapě Jiřího Suchého chybí? Kondenzovaný humor – tedy ucelený soubor slovních hříček, epigramů, komických scén z divadelních her divadla Semafor, povídek a skečů doplněný o dvě analýzy humoru od samotného autora a závěrečnou, ryze vědeckou kapitolu pořadatele Tomáše Edelsbergera o podstatě a formách humoru z pohledu filozofického, psychologického, literárního i medicínského. OBSAH: Předmluva aneb Kdo se směje naposled, ten má dlouhý vedení (Radkin Honzák) * Přemejšlení o humoru * Hry * Epigramy a myšlenky * Říkadla * Lexikon pro zamilované * Dialogy a skeče * Úvahy * Obrana humorem * Humor je věda (Tomáš Edelsberger)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kondenzovaný humor. Přihlašte se a napište ho.
Na tuto knížku jsem narazila náhodou v regále s doporučenými knihami v knihovně a jsem opravdu ráda, že jsem po ní šáhla. Humor pana Suchého mě vlastně vždycky nějak míjel. Až tato knížka, která je vlastně takovým výběrem autorova díla, mě k němu přivedla. A bavila jsem se. Pro mě to není takový ten humor, při kterém se válím smíchy, ale spíš jsem se při čtení usmívala a připadal mi občas takový "skrytý" a chytrý. I když některé hlášky mě vlastně i rozchechtaly. Super čtení.
Slovní kondenzovana klauniada. Potěšení pro příznivce humoru tak jemného, že ho mnozí nepostřehnou. Přesto rád směju jako první. A jsem rád i za tento výběr. I za shrnutí od autora výběru na závěr. Protože slovy Vančury: Snaží se znamená lépe věděti.
Kniha Kondenzovaný humor v seznamech
2017 | Klaun si povídá s Bohem |
1989 | Trocha poezie |
1986 | Knížka aneb Co mne jen tak napadlo |
2011 | Pan Werich z Kampy |
1991 | Dítě školou povinné |
Průřez tvorbou Pana Jiřího Suchého. Dobře udělaný! Jemný a inteligentní humor z jeho celoživotního díla. Nejenom chytrý a skrytý humor - ale hodně skrytých chytrých myšlenek! Pro znalce a pamětníky!