Kosti Mraza přehled
Alžběta Bílková
Siva dokáže přežít i ty nejtužší zimy. Je totiž jednou z Dětí Mraza… vlastně byla. Její lid byl vyhlazen, ona jediná zůstala. Teď musí žít mezi vrahy svých nejbližších a čelit požadavkům kněžky Jedwigy, které ji dovedou až do vězení. Tam potká Bogobora – tvora, kterého kletba připravila o vlastní vůli a nutí ho zabíjet – a uzavře s ním dohodu. Společně se vydají hledat kosti Mraza, mocný artefakt, který může zabránit Jedwize, aby otevřela bránu samotné Nicoty a zničila severní království, jedno po druhém. Podaří se jim najít pozůstatky boha a zkáze zabránit?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kosti Mraza. Přihlašte se a napište ho.
Od autorky jsem četla její knihu Balada mrtvého světa a ta se mi moc líbila. Byla jsem dost zvědavá, jaké bude její další dílo.
Kniha byla psaná krásným jazykem a svět byl skvěle vykreslený. Hlavní postavy Siva, Dítě Mraza se zajímavou magickou mocí a Belek, prokletý Bogobor zbavený vlastní vůle, který se mění na nebezpečnou nestvůru nucenou zabíjet. Oba byly sympatičtí a jejich vztah mě od začátku moc bavil, byla mezi nimi chemie a přála jsem jim to. Historie obou postav je zajímavá, ale především ta Belekova. Postupně se dozvídáme, za jakých okolností byl prokletý a jak šel jeho život po spoustu staletí.
Siva a Belek se seznámí za zajímavých okolností, při kterých utvoří dohodu. Mají před sebou nebezpečnou dobrodružnou cestu, musí porazit bogoústou Jedwigu a zachránit svět. Vyskytuje se tu spoustu nebezpečných a strašidelných tvorů z mytologie, kteří jim jsou někdy překážkou. Zápletka a vyvrcholení děje byly určitě zajímavé, ale...Bohužel musím říct, že mě ten příběh vůbec nevtáhl. Nemohla jsem se začíst. Chvilkami jsem se i nutila. Nebylo to vůbec špatné, ale čekala jsem, že mě to chytne a nepustí, což se nestalo.
Kniha má krásnou obálku a mám ji ve spolupráci s @megaknihy
Kniha se mi líbila. Pokud hledáte fantasy v mrazivých východoslovanských kulisách jsou Kosti Mraza dobrá volba.
Knižní novinky (41. týden)
04.10.2020
„Jména mají velkou moc. Jsou součástí toho, kým jsme. A ačkoliv si můžeme říkat jakkoliv, naše původní jména jsou nám vždycky dána. Musíme být nejdřív někdo, a teprve pak se můžeme stát někým jiným.“
„Je válka tvořena monstry, nebo jsou monstra stvořena válkou?“
„Nikdo neví, kam skutečně směřuje. Ale všichni by měli vědět odkud přišli.“
Kniha Kosti Mraza v seznamech
horory česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy slovanská mytologie
2020 | Kosti Mraza |
2018 | Z kouře a kamene |
2023 | Balada mrtvého světa |
2024 | Elegie zapomenutých bohů |
Začátek knížky byl parádní, úplně na mě dýchla atmosféra, jako bych se vrátila do světa ze série Trilogie zimní noci, která se mi moc líbila. Prostředek byl slabší, putování zmrzlou divočinou a hledání sebe sama bylo trochu dlouhé. O to překvapivější pro mě byl konec, tohle jsem vážně nečekala, i oko mi zvlhlo.
Slovatepectví bylo krásně originální a líbila se mi myšlenka, co můžou způsobit neuvážená slova.
Po dočtení mi ale vrtají v hlavě některé nedořešené věci, taky bych chtěla znát celý Belekův příběh, Yalky i Lady.
Nemůžu se zbavit dojmu, že knížka měla obrovský potenciál, který bohužel nevyužila na 100%, ale i tak jsem si ji užila. Určitě se podívám po dalších knihách od autorky.