Krajina vôd přehled
Graham Swift
Fens, nízko položená oblasť východného Anglicka. Odvodnená krajina, ktorú kedysi tvorila voda a ktorá ešte ani dnes nie je celkom pevnou zemou. Realizmus, fatalizmus, flegma. To je krajina, do ktorej autor zasadil svoj sugestívny príbeh. Swift skonštruoval svoje dielo na troch hlavných rovinách. Prvú tvoria osobné zážitky hrdinu Toma, podávané ako spomienky na mladosť, na roky dospievania a prvé erotické zážitky s dcérou miestneho farmára ústiace v tragédiu zapríčinenú slabomyseľnosťou jeho staršieho brata Dicka. V druhej rovine sa autor zamýšľa nad zmyslom dejín, nad ich výkladom a postojom človeka k nim. V tretej rovine je to fascinujúca a bohatá história Fens, ako sa odráža na osudoch dvoch rodín, sedliackej a podnikateľskej, a na životných príbehoch typických postáv, dopĺňajúci miestny kolorit. Realistický obraz života zaostalého kraja, izolovaného od ostatného sveta, je spestrený iróniou a miestami priam šibeničným humorom.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1988 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Waterland, 1983
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krajina vôd. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Četla jsem silou vůle, přesně nevím proč. Napsané dobře, námět také dobrý. Dějiny povodí řeky Leem, věčný zápas s přírodou a bahnem. Historie rodiny Toma Crieka, učitele, který vše na sklonku kariéry vypráví svým žákům. Tomova matka Helena měla prvního, postiženého syna Dicka se svým vlastním otcem. Dick zabil ze žárlivosti kámoše. Žárlil na Mary, která současně spala s Tomem a pak se i stala jeho ženou. Trocha světových i evropských dějin, války, domácí potrat a z toho všeho nejzajímavější popis staletého pátraní po tajemství života úhořů.
Zábavná a přístupná postmoderna, která se na pozadí různých příběhů zabývá příběhy obecně. Tematicky podobné Barnesovu Vědomí konce, ale hravější a méně filosoficky odtažité.
Učitel místo dějepisu vypráví žákům (a čtenářům) historii (nebo stories, příběhy? – jak pořád opakuje, vy přece chcete příběhy, ne nějakou historii) svého rodného kraje. Byť je na začátku mrtvola, není to detektivka ani psychologický román nebo historická esej, jen tak od každého trochu. Především totiž Crick vyprávění komentuje, vede s posluchači dialog o tom, proč se vlastně ptají „proč“.
Různé postavy k příběhům přistupují různě, ale život všech to ovlivní. Někdo už radši nechce vědět nic. Někdo ztratí paměť. Někdo se snaží dobrat začátku příběhu (ale kde je to dostatečně na začátku?), aby mohl začít znovu a jinak. Ne všechna vyprávění jsou úplně realistická, ale ne náhodou je Fens kraj bláznů, ne nadarmo malý Tom, budoucí učitel, zdědil po pratetách gotické romány – a ostatně, vy přece chcete slyšet příběh, ne?
Kniha Krajina vôd v seznamech
postmoderna zfilmováno anglická literatura vzpomínky anglický venkov učitelé, učitelky
1993 | Země vod |
2003 | Světlo dne |
1997 | Poslední přání |
2007 | Zítřek |
2012 | Škoda že tu nejsi se mnou |
Je to taková moc hezká, chytře poskládaná knížka. To vyprávění občas opravdu hodně pomalé. Trvalo mi to, než jsem to přečetl, ale zážitek veskrze pozitivní.