Krasojezdkyně přehled
Uršuľa Kovalyk
Uršulu Kovalyk můžeme považovat za feministickou autorku, ovšem Krasojezdkyně je její nejméně feministické dílo. V této postmoderní novele můžeme nalézt řadu různých linií: sociální, národnostní, politickou, erotickou, fantastickou a další; rozbíjení stereotypů žensko-mužského světa je téměř až na posledním místě. Hlavní hrdinka Karolína vyrůstá v roce 1984 v malém městě kdesi na východě Československé socialistické republiky. Karolína je programová outsiderka, což se projevuje i v jejím vzhledu. S její podobou a nuzotou rodinného zázemí kontrastuje krasojízda a kůň jako symboly něčeho vznešeného v kombinaci s nuzotou rodinného zázemí a vzhledem hrdinky působí dráždivě a netradičně.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krasojezdkyně. Přihlašte se a napište ho.
![Chesterton Chesterton](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/193043/m_chesterton-qmk.jpg?v=1559290165)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Hodně svébytné a neotřelé vyjádření autorčina pohledu na svět a život děvčátka, dívenky, ženy? To vše spíš optikou okraje společnosti. Zaujal mě styl a hodně dětský pohled Karolíny. Nejvíc vystižení dětské průzračností a vnímavosti pro pokrytectví dospělých. Ovšem vyznění nejen místy syrové, ale ve finále ústící do smutku, beznaděje až úchylné bezvýchodnosti mi vůbec není blízké . . .
2/3
![adorjas adorjas](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54967/m_adorjas-zr7.jpg?v=1540835533)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čítalo sa to ľahko, čitateľne, bavilo to a určite by som bola uvítala ďalšie a ďalšie stránky. Žiaľ, kniha po necelých 120 stranách končila.
V tomto prípade, mi tu nevadili ani vulgarizmy, ktoré nejako celkovo sedeli do kontextu knižky a dokonca som uvítala aj ilustrácie, ktoré sa teda vyskytovali v elektronickej podobe na začiatku a potom už nie (čo mi teda prišlo osobne škoda). Kniha prešpikovaná aj maďarskými slovami mala pre mňa naozaj pôžitok.
Veľmi ma však mrzia chyby- akoby kniha nebola prešla jazykovou korektúrou a okrem nesprávnych čiarok, sa tam vyskytovali aj dosť veľké gramatické chyby, napr. nervy napísané ako nervi a podobne.
Knižní novinky (21. týden)
19.05.2019
Kniha Krasojezdkyně v seznamech
v Mé knihovně | 28x |
2013 | ![]() |
2002 | ![]() |
2006 | ![]() |
2005 | ![]() |
2008 | ![]() |
Syrová novela s řadou různorodých odkazů. Zajímavě pojatý příběh.