Krátky neobyčajný život Oscara Waa přehled

Krátky neobyčajný život Oscara Waa
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506665/bmid_kratky-neobycajny-zivot-oscara-waa-afN-506665.jpg 4 94 94

Oscar je milý, plachý a trochu grambľavý mladík s nadváhou a láskou k fantastike, ktorý žije v New Jersey so staromódnou matkou a rebelujúcou sestrou, potajme sníva o tom, že sa stane dominikánskym Tolkienom a že vďaka tomu konečne nájde lásku. Nie je to však v jeho rukách, pretože jeho rodinu už po niekoľko generácií prenasleduje prastará kliatba fukú, ktorá rodinu sužuje rôznymi pohromami, nehodami, tragickými udalosťami a hlavne nešťastnými láskami. Oscar túži po prvom bozku, no zdá sa, že je ďalšou obeťou rodinného prekliatia. Rozhodne sa preto skoncovať s fukú, pretože v mene lásky treba riskovať naozaj všetko. Román Krátky neobyčajný život Oscara Waa je trpkoúsmevný multigeneračný príbeh dominikánskych prisťahovalcov na pozadí diktátorského režimu, ktorí sa v Amerike snažia zbaviť rodinnej kliatby, no rovnako sa dá povedať, že ide o tragickú a nesentimentálnu milostnú epizódu (lebo, kámo, fukú vždy zvíťazí), lekcie z dejín Dominikánskej republiky aj španielskeho pouličného slangu. Táto unikátna a sarkastická zmes histórie, fikcie a početných popkultúrnych odkazov vyvolala okamžite po vydaní obrovský rozruch na akademickej aj čitateľskej scéne a získala prakticky všetky významné literárne ocenenia, vrátane Pulitzerovej ceny za literatúru v roku 2008. Strhujúci a drsný, ale aj dojemný príbeh osamelého Oscara a jeho rodiny dodnes patrí k tomu najlepšiemu, čo vzniklo v hispánskej literatúre.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , N Press
Originální název:

The Brief Wondrous Life of Oscar Wao, 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krátky neobyčajný život Oscara Waa. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (17)

InaPražáková
21.05.2023 4 z 5

Znáte Dearyho sérii Děsivé dejiny? K Děsivé Dominikánské republice se nedostal, ale ani nemusí, protože Junot Díaz ji napsal za něj. Mix krutostí, absurdity, humoru černého, že by mohl sbírat bavlnu, a vtípků o nerdovi Oskarovi, pojďme si to užít, jen se občas zamyslete, čemu jste se zrovna zasmáli.
Dějiny státu a rodiny se prolínají, ale čím dál do historie, tím víc mě to zajímalo. Trujillovu diktaturu jsem neznala a Díazovo pojetí mi přijde zvolené přesně akorát - pokud to nemá být objektivní historická publikace, je nejlepší neutápět se v sentimentu a zoufalství pojednat se zoufalým humorem. Tragédie se tím neumenší, naopak se vyrýsuje ve vší nesmyslnosti. Oskarova současnost, která směšnost doplňuje citem a upřímností, mi přišla o něco slabší, ale to v konkurenci dějin národa není žádná prohra.
Bavila jsem se, poučila jsem se, byla jsem zaujata. Ve všech ohledech mnohem víc než u spousty vážných románů z nedávné historie, které mají zřejmou ambici zaujmout postoj, ukázat na všechno bezpráví a vyždímat ze čtenáře emoce až do mrtě.

los
29.01.2023 3 z 5

proč já vlastně sáhnu po takovéhle knize, když se nezajímám o historii Dominikánské republiky, nerozumím španělsky a o DC, Marvellu, Star Treku a D&D si pamatuju asi tolik, co o PMS a dějinách VKS(b)? nicméně chytil jsem se aspoň na Tolkiena (takže Trujillo jako Sauron, ne?) a zajásal při odhalení parafráze Bradburyho...

Oskar je další z řady protagonistů-nerdů, jejichž dětství a dospívání je líčeno z pohledu okolo se ochomýtajících vedlejších postav tak dlouho, výpravně a digresivně, až to v závěru složí rodinnou ságu/kroniku

ale jo, dobrá je ta "stínová" část románu, vedená ve formě autorských poznámek pod čarou, cynický komentář dominikánské politické historie; a taky jsem se naučil pár španělských sprosťáren


Jizi
03.03.2022 5 z 5

Chodíte rádi na pouť? A jaký je váš nejoblíbenější blitkostroj? Twister? Centrifuga? Pořádná horská dráha?
Tak si představte, že jste právě spořádali cukrovou vatu, grilovanou klobásu, želé hady a langoš s kečupem a sejrem a zalili to jedním pětipivem a samozřejmě vám přišlo jako supr nápad vlízt na ten nejlepší blitkostroj, kterej matějská nabízí.
Hudba huláká, puberťáci se smějou, atrakce se dává do pohybu.
Otevíráte první stránku a Díaz vás chytá do svých spárů a už se vezete.
Oskar Wajd je pekelná jízda, která vám zamotá hlavu i žaludek a který se zároveň nebudete moct nabažit, protože má sakraprácedohájezelenýho absolutně všechno, co má hustej román mít.
Junotův styl je naprosto zběsilej a jde hlavou přímo proti zdi a pak znovu a znovu a vy, protože jste si koupili žeton a obsluha za váma zacvakla řetízek, se prostě vezete s ním.
A dostane se vám všeho (historie Dominikánský republiky, Trujillova diktatura, život Dominikánců v newyorským exilu, rodinný vztahy, skvělá práce s popkulturními odkazy, využití poznámek pod čarou způsobem, že mi z toho pomalu tekly sliny - všechno v překladu, nad kterým jsem se tetelila blahem) a na konci vám autor bez špetky sentimentu zakroutí krkem a hodí vás na hnůj - a vy mu ještě poděkujete, protože tuhle jízdu jste namoudušinapsíuši navzdory tomu, že jste si během ní párkrát nablili do pusy, pekelně užili.

A netvrďte mi, že jsem vám to teď totálně neprodala!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky do konce roku

11.12.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (4)

2008 - Anisfield-Wolf Book Awards
2008 - Dayton Literary Peace Prize (Fiction)
2008 - Pulitzerova cena (Beletrie)
2007 - National Book Critics Circle Award (Fiction)


Kniha Krátky neobyčajný život Oscara Waa v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených117x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených7x
v Knihotéce65x
v Chystám se číst134x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech10x