Kratochvilné rozprávky renesanční přehled
* antologie
Výběr obsahuje 100 renesančních rozprávek, v nichž si liboval český čtenář 16. stol., rozhodně dávající přednost jadrnému vyprávění tohoto rázu před rozvleklým románem a sentimentálně romantickou povídkou. Rozprávky jsou vzaty z Poggia, Ctibora Tovačovského z Cimburka, z Frantových práv, z Pravidla lidského života, z Březinových rozprávek, ze Života mudrce Ezopa, z Historií o Eulenšpiglovi a o Palečkovi. Nejhlouběji v české půdě tkví takový Paleček, Frantova práva a Rozprávky Březinovy. Zvláště ty jsou přínosem edice: jsou nazvány podle litomyšlského tiskaře (autor je neznám), tvoří samostatnou knížku a zde jsou přetištěny vcelku. Jejich "autor se dívá a pozoruje realisticky, podává skutečnost venkova a života nevolnického sedláka v polovině 16. stol., kritisuje jeho poměr k pánům a měšťanům, zesměšňuje formou bajky král. výnosy, kt. zlepšovaly nevolnic. osud sedláků toliko na papíře. Autor je přímo do života sel. lidu zainteresován, usiluje také o zlepšení život. vztahů mezi jeho příslušníky". (Ant. Grund.)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kratochvilné rozprávky renesanční. Přihlašte se a napište ho.
Tohle byl totální brak. Chápu, proč za socialismu vydali antologii (převážně) lidové tvorby, ale moc si tím nepomohli - je to spíš krásný doklad toho, jakou literární břečku produkují "lidové vrstvy". Renesančního na textech mnoho není, mentalitně jsou středověké, tmářské, omezené, neotesané, sprosté a primitivní. Do ohně s tím.
Kniha Kratochvilné rozprávky renesanční v seznamech
2009 | Thriller |
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
Nečetlo se mi to zrovna nejlépe, ale i tak je to zajímavá sonda do literární tvorby doby renesance. Jako člověk, co se literární historií trochu zabývá, jsem tento soubor opravdu ocenila. Přijde mi zajímavé sledovat, jak moc se v minulosti odlišovala záliba čtenářů (tématicky atd) od toho, o jaký typ literatury má zájem současný čtenář. Dnešní čtenář si tuto sbírku asi čtenářsky příliš neužije, ale z hlediska literární historie je to podle mne hodně zajímavý (a užitečný) titul.