Kreutzerova sonáta přehled

Kreutzerova sonáta
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445275/bmid_kreutzerova-sonata-2eV-445275.jpeg 4 408 408

Jedno z najslávnejších diel svetovej literatúry. Dielo o krutej žiarlivosti, ktorá ničí manželstvo, o hlbokom rozvrate medzi dvoma ľuďmi, ktorí sa kedysi hlboko milovali. Dielo, ktoré bolo v mnohých krajinách dlhú dobu súdne prenasledované i zakázané. Svetová klasika zo Zlatého fondu SME. Digitalizovaná podoba publikace: Lev Nikolajevič Tolstoj. Kreutzerova sonáta. Kníhtlačiarsky účastinársky spolok. Turčiansky Sv. Martin 1894. 162 s. Dušan Makovický preložil z ruštiny.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: ekniha , Petit Press

Крейцерова соната (Krejcerova sonata), 1889

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kreutzerova sonáta. Přihlašte se a napište ho.

žlučníkář
dnes 2.5 z 5

Od Tolstého si nevzpomínám, jestli jsem někdy něco četl. Vojna a mír, nebo Anna Karenina, to mě vždycky strašilo. Třeba u Dostojevskýho jsem dostal strašnou chuť pořídit si domů samovar, nakonec jsem si však pořídil pouze vodku.

Mám takovej pocit, že se tadyhle v tý sonátě jede vlakem, a protože je to v Rusku, tak se jede daleko, dlouho a pomalu. Klidně to může trvat tejden, roky, anebo dýl. Tak se tam tlachá o krávovinách jako jsou rozvody, nebo provdávání ruskejch buchtiček bohatejm nádivům, nebo vypitejm skunkům. Vzhledem k tomu, jak ta brožurka byla tenká, bál jsem se, že ta debata na tohle téma bude až do konce. Bylo to jako koukat v televizi na Honzu Musila.
Naštěstí tam do debaty vstoupil nějakej otrapa, kterej cosi zahlásil o tom, že zabil svojí starou, odvede si s sebou jinýho cizího otrapu a začne mu do hlavy nalejvat příběh o svojí svatbě, o starý a její vraždě kvůli jeho chorobný žárlivosti. Možná kdyby byl víc nadrženej, chlípnej, nebo větší vodkovej labužník, všechny ty symptomy vedoucí k ubodání jeho starý by nejspíš pominuly.

Co si o tom mám myslet nevím. Začátek byl dost na pytel, pak tam byla nějaká historka s dramatickou chvilkou, a to co jsem si z toho měl odnést mi zůstalo skryto. Alespoň jsem si vzpomněl, že jsem od tohohle fousáče četl ještě polikušku, kterej byl podobně tlustej a podobně, nebo o trošku víc mě i bavil. Slibuju, že ostaním jeho tlustejm knihám se vyhnu, a taky že si příště opatřím mnohem větší zásoby jagertee. Původní zásoba mi totiž došla hned zkraje podzimu.

Bedrich84
24.02.2024

Krátká novela analyzující vzestup a pád jednoho manželství. Z pohledu manžela. Nechává čtenáře nahlédnout do svých pocitů a myšlenek, některé z nich jsou běžné, jiné až děsivé. Dílko také ukazuje nějaké detaily a reálie z doby a místa svého vzniku. Celé je to až překvapivě aktuální a vše by se mohlo odehrát klidně dnes.
Rozhodně nedoporučuji číst, pokud se chystáte na svatbu.

shnilaspageta
20.02.2024 4 z 5

(SPOILER) De facto se může zde bavit o jakési částečné autobiografii. Pozdnyšev vzkázal, že si vede deník se svými sexuálními choutkami, kterou posléze ukázal své nastávající manželce, totožnou věc dělal i samotný Tolstoj. Dílo mi přišlo jakési uvědomění, že nežil mravně a nyní lituje svých dřívějších rozhodnutí.

Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022

Tři desítky nových eknih zdarma ke stažení

22.03.2021

Knižní novinky (18. června - 1. července)

18.06.2018

Kniha Kreutzerova sonáta v seznamech