Kritika soudnosti přehled
Immanuel Kant
Klasický spis moderního myšlení. Kant zde navazuje na svá zkoumání v oblasti teoretické a praktické filosofie a završuje svůj kritický projekt. Již vzhledem k tomu, že soudnost je Kantem chápána jako svorník mezi teoretickým a praktickým uplatněním rozumu, není Kritika soudnosti redukovatelná na pouhý příspěvek k filosofii umění či na pouhou meditaci o kráse a vznešenosti. Kant v souvislosti s jistými fenomény formuluje celistvý filosofický postoj a nezřídka staví do nového světla své dřívější teze týkající se poznání a lidského konání.... celý text
Literatura naučná Filozofie
Vydáno: 2015 , OikoymenhOriginální název:
Kritik der Urteilskraft, 1790
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kritika soudnosti. Přihlašte se a napište ho.
![PMR PMR](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15119/pmr-JL9.jpg?v=1540895001)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Legenda legend.
I když je nápadné, že Kantův systém (jako i jiné podstatně skeptické koncepce) umožňuje daleko lépe vysvětlit omyly a bludy než pozitivní hodnoty.
Kant je ale velké jméno a pokud je někdy spojováno se symptomy rozpadu racionality, pak je to nejspíše proto, že ona racionalita nebyla ještě dostatečně zformovaná...
![krizek krizek](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25679/25679-tRz.jpg?v=1414446154)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Abych pravdu řekla, Kanta bych určitě nedala do skupiny mých oblíbených autorů. Velice nesrozumitelné, mnohdy nepochopitelné, můj celkový dojem není čistě špatný, má něco do sebe - například právě estetika je dle Kanta naopak pro dnešní dobu nejvíce a nejlépe pochopitelná.
Kniha Kritika soudnosti v seznamech
v Mé knihovně | 27x |
2001 | ![]() |
1990 | ![]() |
1975 | ![]() |
1996 | ![]() |
1992 | ![]() |
Základní kniha nejen filosofie, ale i estetiky.