Křížová výprava strojů přehled

Křížová výprava strojů
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528681/bmid_krizova-vyprava-stroju-6583503ebd2c1.jpg 4 119 119

Historie Duny série

Od událostí, popisovaných v předchozím díle, uplynuly více než dvě desítky let. Tažení proti myslícím strojům se táhne už roky, ale síly vedené Serenou Služebnicí a Iblisem Ginjem dosáhly jen nevelkého pokroku. Lidské světy už jsou unaveny válkou, krvavým, bezvýchodným potácením od vítězství k porážkám

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet

Dune: The Maschine Crusade, 2003

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Křížová výprava strojů. Přihlašte se a napište ho.

Slezadav
18.06.2024 4 z 5

Křížová výprava strojů velmi mile překvapila. Zatímco první díl této prequelové trilogie byl velmi unylý a dost nezáživný, tady byl rozhodně posun správným směrem.
Samozřejmě ve srovnání s původní Dunou i tato kniha prohrává na plné čáře, ale srovnání se zbytkem původní Herbertovi série už bez problémů snese. Možná jsem si jen zvyknul na poměrně strohý styl, ale oproti Služebnickému džihádu se mi tato kniha četla daleko lépe. Světotvorba začala fungovat, přestože mám pořád výhrady k tomu, že každá planeta je zastoupena prakticky jedním městem a nepůsobí to příliš organicky. Postavy začínají dostávat hloubku. Není to žádný zázrak, ale alespoň už to nejsou úplní kartoňáci. Na některých postavách mi začalo opravdu záležet, jiné jsem začal upřímně nenávidět - a tak to má být. Nicméně hlavně oceňuji fakt, že jsem z knihy cítil jakousi politicky filozofickou hloubku, která podle mého do univerza Duny jednoznačně patří a která v předchozím díle byla jen v chabých náznacích.
Existuje i spousta věcí, za které u mě tahle kniha ztratila body. Určitě mohla být kratší a ne všechny dějové linie jsou zcela nezbytné. Některé scény a proměny zcela zbytečné a kontraproduktivní. Také tento příběh dost trpí prokletím prostředních dílů. Děj se sice posouvá, postavy vyvíjejí, ale postrádá to nějaké velké finále, které doufám přijde v příštím díle. Samozřejmě se tu najde také dost nelogičností a podivností. Naštěstí se mi dařilo je většinou ignorovat.
Celkově dávám 4/5 a na Bitvu o Corrin jsem upřímně zvědavý. Docela mi trvalo se do téhle subsérie dostat, ale teď když mě začala bavit, tak doufám, že i finále bude stát za to. Tahle kniha dokazuje, že ne všechno, co vytvořil Brian Herbert jako rozšíření otcova díla je špatné. Nemůžu říct, že bych někomu toto doporučoval ke čtení, protože je spousta lepších sérií, ale bavil jsem se minimálně adekvátně.

KubaHanzelin
08.03.2024 4 z 5

Velice dobré čtení i když se lehce předvídatelným dějem
Křížová výprava strojů je to, co bych od druhého dílu v trilogii Historie Duny čekal, sledujeme poměrně velký kus děje během války lidí proti strojům, aneb jak se všechno mění a vyvíjí aby to vše nakonec dávalo smysl vzhledem k originálním dílům od Franka Herberta, ze všech spin-offů, prequelů a sequelů, co jsem u Duny četl, mohu říct, že Historie je asi tím nejlepším co nám autorská dvojice B. Herbert & K. J. Anderson předvedli.
Jsem zvědavý na závěr této trilogie, protože rozehráno mají autoři opravdu dobře

ibapisem
13.07.2023 5 z 5

velmi svizne psani ktere umi vtahnout do deje.... clovek vidi jak se obraci historie na obou rodech ...........Atreidove z sluzebnik omnia na hrdiny Arralisu a Harkoneni z kladasu na zaporaky.... aneb zarodek nesnasenlivosti obou rodu vlastne vykonala nesparavny vyklad historie pres 10 000 let Duny

Dny v knihkupectví Morisaki, Pavučina lstí a další knižní novinky (7. týden)

11.02.2024

Kniha Křížová výprava strojů v seznamech

space opera

Autoři knihy