Jméno větru přehled

Jméno větru
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368098/bmid_jmeno-vetru-NEM-368098.jpg 5 1141 1141

Jmenuji se Kvothe. Unášel jsem spícím mohylovým králům ukradené princezny. Spálil jsem město Trebon. Strávil jsem noc s Felurian a odešel živý a při smyslech. Byl jsem vyloučen z Univerzity ve věku mladším, než na ni lidé obvykle vstupují. Mluvil jsem s bohy, miloval ženy a skládal písně, při kterých minstrelové vzlykali. Možná jste o mně slyšeli.Tak začíná Kvothův příběh - od jeho dětství strávené ve skupině potulných herců, přes léta prožitá jako polodivoký sirotek na ulicích zločinem prolezlého města až po drzý a nepřehlédnutelný vstup do obtížného a nebezpečného studia magie na slavné Univerzitě. Na samém počátku však Kvotha potkáváme již jako zkušeného mága, zručného zloděje, suverénního muzikanta a neblaze proslulého vraha.Ale ve Jménu větru se toho o něm skrývá mnohem víc, vždyť jde o pravdivé zobrazení událostí skrývajících se za legendou o Kvothovi Královrahovi.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo , Triton

The Name of the Wind, 2007

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jméno větru. Přihlašte se a napište ho.

Erudite
25.10.2024 5 z 5

Když jsem si všimla, že Patrick Rothfuss vydal další knihu (Tenká hranice touhy), došlo mi, že už si po asi deseti letech (možná čekám až autor dokončí svou trilogii i déle?) nemohu vzpomenout, o čem vlastně Jméno větru je. A jestli celou dobu netvrdím všem kolem sebe jak úžasná kniha to je ze zmýleného pohledu holky na sklonku puberty, kterou již nejsem.
Proto jsem ji přečetla znovu. Za dva a půl dne. Tím jsem si ověřila, že kniha doopravdy JE úžasná. Dokáže vtáhnout a nepustit. Dokáže se s vámi ponořit do ticha ze tří částí, ze kterých to vaše je to největší a nejnapjatější a halí ta druhá dvě (narážku pochopí ti, co již knihu četli). Mohu se znovunabytou jistotou dále pokračovat v propagaci této knihy mezi lidi známé i neznámé. Třeba nás jednou bude dost na to, abychom Patricka Rothfusse přesvědčili, že ta třetí kniha by se už doopravdy hodila - jinak se sem budu muset vrátit za dalších 10 let.

Dydy7
09.07.2024 5 z 5

Milujem fantasy knihy a som veľmi rada, že som sa mohla ponoriť do sveta, ktorý pre nás vytvoril Patrick Rothfuss. Je to úvodný diel trilógie (aj napriek tomu, že autor sa s poslednou častou moc neponáhľa) o kráľovrahovi Kvothem, ktorému sa do cesty pripletie "Kronikár" a ten ho presvedčí aby mu vyrozprával svoj príbeh.

Rothfuss si pre nás pripravil naozaj zaujímavý a rozsiahly fantasy svet, ktorý je veľmi detailne a dopodrobna popísaný. Každou jednou stránkou ma autor dokázal viac a viac vtiahnuť do deja a celé som to prežívala spolu s Kvothem.

Kvothe je výborne napísaná postava, aj napriek tomu, že je to pomerne arogantný a namyslený človek, bavilo ma čítať o jeho osude. Kronikárovi popisuje všetko čo sa mu stalo od detstva, hovorí mu o živote po strate rodičov a nakoniec sa dostaneme na univerzitu mágie.

Práve mágia, má v knihe veľkú rolu a naozaj som si užívala to ako sa s ňou Kvothe postupne dostával do kontaktu. A nechýba ani romantická línia.

Kniha je poriadne hrubá, popisná, nie je tam až tak veľa akcie ako v iných fantasy knihách, ale autor naozaj píše výborne. Teším sa ako to celé bude pokračovať v ďalšej časti. To je ešte hrubšia tehla, ale určite sa do nej pustím. A som zvedavá, či sa dozvieme akého kráľa to vlastne ten Kvothe zabil.

engelbert
12.06.2024 4 z 5

S knihou jsem velmi spokojen. Nejsou tu žádné osudové bitvy, intriky mocných, nekácí se tu trůny. Přesto je příběh poutavý a posedlost hlavního hrdiny hledáním tajemství o zkáze jeho rodiny, je uvěřitelná. Nejsou tu nevyužité příležitosti (vlčí mláďata ve Hře o trůny), ani inflace mimořádných schopností (Píseň krve zná ve stejnojmenné knize na konci skoro každý). Trochu samoúčelná jsou data, která zcela opouštějí náš kalendář.

Knižní novinky (1. - 7. 10.)

30.09.2012

Ocenění knihy (2)

2008 - YALSA Book Awards (Axel Awards)
2007 - Quill Award (Sf/fantasy/horror)

Kniha Jméno větru v seznamech

v Přečtených1 527x
v Chystám se číst1 083x

magie mágové meč a magie dark fantasy vrazi fantasy

Patrick Rothfuss
americká, 1973