Kronika tak řečeného Dalimila přehled
Dalimil
Mezi nejvýznamnější české slovesné památky patří bezpochyby rýmovaná kronika, která vznikla někdy na rozhraní prvního a druhého desetiletí 14. století. Nedorozuměním či omylem pozdější historiografie byla po několika staletích přiřčena Dalimilovi Meziříčskému, a je proto nazývána kronikou Dalimilovou. Je prvním česky psaným historickým dílem a jedním z prvních českých literárních děl vůbec. Národní knihovna České republiky koupila na aukci pořádané společností Piasa Paris 17. března 2005 rukopis, který považují čeští medievalisté za největší akvizici od doby významných nákupů ve třicátých letech 20. století. O historii tohoto krásného a vzácného rukopisu není známo takřka nic, jeho původ nicméně datují badatelé do první třetiny 14. století a do oblasti severní Itálie. Obrazová příloha je výběrem z iluminací tohoto díla.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kronika tak řečeného Dalimila. Přihlašte se a napište ho.
Svébytně tendenční a laskavě krásné, ale tento způsob projevu asi patřil k té době. (Ostatně, jako by tomu bylo někdy jinak ;). Krása musí být tendeční, už z ujeté podstaty pojmu krása. V "podstatě" jí nic jiného nezbývá. Jinak by totiž krása jen mrhala talentem. 5*
Knižní novinky do konce roku
08.12.2024
Kniha Kronika tak řečeného Dalimila v seznamech
2005 | Dalimilova kronika: Pařížský zlomek latinského překladu (faksimile) |
2005 | Kronika tak řečeného Dalimila |
Tak tohle není úplně jednoduchá četba. Na začátku si stěžuje, že kroniku nikdo nechtěl psát, takže se toho ujmul sám. Vzhledem k tomu, že jsem 17 let psal obecní kroniku, tak mu dávám za pravdu. Dnes dokonce mnohé obce ani kroniku nepíší. Při výčtu kronik, ze kterých čerpal, chválí tu boleslavskou a naopak za nejhorší považuje vyšehradskou. Vlastně epickou básní sepsal dějiny z dostupných kronik, tedy od Babylonské věže po Jana Lucemburského.