Krutý měsíc přehled
Jana Jašová
Detektivka s prvky thrilleru od oceňované autorky románu Znič to jméno. Druhé covidové Velikonoce. Zemi svírají nejpřísnější epidemická pravidla včetně zákazu nočního vycházení. Přesto se Tamara uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Je celá od krve a z posledních hodin si nic nepamatuje. Netuší, čí je ta krev, ani kam zmizel její čtrnáctiletý syn Ben. Vesnici v Lužických horách, kde trávila matka se synem sváteční víkend, posedne paranoia. Kam až vedou kořeny spletitého případu? A podaří se chlapce najít, než se po něm nadobro slehne zem?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krutý měsíc. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Paní Jašová je úžasná spisovatelka. Její styl vyprávění je jedinečný a poutavý, okamžitě čtenáře vtáhne do děje, který pěkně a nenáročně plyne. Jenže. Tentokrát mi vůbec nesedlo téma, ani střídání postav. Ani k jedné jsem necítila sympatie, nesouzněla jsem s jejich myšlenkami ani činy (spoiler: žena se probudí celá od krve, na kraji lesa, v autě, nic si nepamatuje, ale zjistí, že postrádá přítele a dítě, chybí jí vzpomínky, a to kvůli alkoholovému oknu. Jak to vyřešit? Co takhle zničit vše, co je podezřelé(a možná i důležité), nalívat si rum a zasouložit si s cizím chlapem v luxusním sídle zmizelého partnera?). Druhá žena zase řeší trauma z dospívání, kdy si vzalo život její dvojče...Nevyhneme se popisům jeho posledních okamžiků, rozpadu rodiny, pohnutému osudu...Žena se stará o nemocnou matku, která se neustále vrací do drásavé minulosti a procitá ze své pomatené mysli právě a jen v okamžicích, kdy je to pro děj žádoucí. Dál je tam postava postiženého chlapečka na vozíku. Pak vypluje na povrch minulost i přítomnost plná pedofilů, homosexuality a dětí, které (ač traumatizované) se chovají rozumněji, než všichni dospělí okolo. Policie nic nevyšetřuje, nikoho nehledá, svědkové ulehají s Covidem, jsou dementní, případně obojí dohromady. Možná se mi to jen trefilo do špatné nálady a hodnotím v komentáři všechno zbytečně přísně, ale já knížku ani nedočetla, protože už jsem se tím dějem prostě nechtěla dál týrat.
Poznámka na okraj: zbytečně moc vulgarit, sloveso "loupat" (po někom očima) mi zhruba po desátém použití začalo lézt krkem
Za mě je to za čtyři :) . Až na nelogičnost na konci se mi to četlo fakt výborně. Příběh měl celkem grády, pořád mě to nutilo číst dál. Každopádně pozornému čtenáři je již v průběhu čtení jasné o co jde a konec není úplným překvápkem.
Z knihy mám dobrý pocit, doporučuji.
Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)
29.10.2023
Ocenění knihy (1)
2024 -
Magnesia Litera
(Litera za detektivku)
Kniha Krutý měsíc v seznamech
Velikonoce české detektivky a krimi Lužické hory Magnesia Litera detektivní romány
2022 | Znič to jméno |
2023 | Krutý měsíc |
2020 | Psí dny |
2024 | Srdcová desítka |
1997 | Kroky, co slýcháš |
Velice povedená kniha! Autorku jsem neznala a chválím. Není to klasická detektivka. Pomalu se odkrývající příběh, který je zasazený do covidové doby - skoro už na to člověk zapomněl, co to všechno přinášelo. Autorka vám nechá ochutnat tolik zajímavých a smutných životů. Moc povedené a to postupné, pomalé odhalování dodá knize tu správnou atmosféru a přispěje k pořádnému prosáknutí do vaší kůže. Doporučuji.