Kto chytá v žite přehled
J. D. Salinger (p)
Prvotina a najznámejšia próza významného amerického prozaika patrí ku kultovým dielam svetovej literatúry. Hrdina Holden Caulfield, ktorý prechádza životnou krízou, je priťahovaný i odpudzovaný fyzickými aj duševnými stránkami života. Súcit s nedospelými deťmi, ohrozenými pádom do priepasti dospievania, ktoré túži zachrániť, v ňom vyvoláva rozporné pocity, ktoré môžu podliehať rozličným interpretáciám. K tomuto Salingerovmu dielu sa hneď po jeho vydaní prihlásilo množstvo mladých čitateľov, ktorí v ňom videli predovšetkým dokument generačnej kritiky mladých proti starým a jeho stále nové vydania potvrdzujú, že je aktuálny dodnes.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , Slovenský spisovateľOriginální název:
The Catcher in The Rye, 1951
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kto chytá v žite. Přihlašte se a napište ho.
Jestli chcete co vědět, já nevím, co si o tom myslím.
Asi tak do poloviny knihy jsem myslela, že Holdenovi je asi tak dvanáct let (no opravdu se tak choval!), a snažila jsem se rozluštit smysl týhle knihy. Nechápu ho.
Všechno se seběhlo během asi tří, čtyř dnů, vzpomínky, telefonování, momenty ze života Phoebulky, alkohol, cigarety, nějaká k**va.. a chlapec, kterýho vyhodili z několika škol, kterej asi moc moudrosti nepobral, potácí se svým životem, je ze všeho deprimovanej..
Četlo se to lehce, to jo.. ale byla to asi úplná ztráta času.
Zklamání jak ze samotného příběhu, tak z postav. Skoro nešlo se začíst a ten konec? No to bude lepší zanechat bez komentáře...
Knižní novinky (12. týden)
21.03.2021
Knižní novinky (15. týden)
07.04.2019
„Mezi jiným přijdeš na to, že nejsi první, kdo byl zmaten, vyděšen, a dokonce zhnusen chováním lidí. V žádném případě na tom tak nejsi sám. Bude to pro tebe vzrušení a povzbuzení, až to poznáš. Mnoho a mnoho lidí před tebou totiž mělo stejné trápení, v morálním a duševním slova smyslu, jako máš právě ty.“
„Věčně říkám: ,Těší mě, že jsem se s váma seznámil, někomu, s kým mě ani dost málo netěšilo se seznámit. Ale když člověk chce žít, musí tyhle věci říkat.“
Kniha Kto chytá v žite v seznamech
v Přečtených | 6 749x |
v Mé knihovně | 1 103x |
v Chystám se číst | 1 350x |
New York americká literatura dospívání USA (Spojené státy americké) studenti psychologické romány černý humor škola internát pro chlapceAutorovy další knížky
1960 | Kdo chytá v žitě |
1971 | Devět povídek |
1987 | Franny a Zooey |
1987 | Vzhůru, tesaři, do výše střechu zvedněte! / Seymour: Úvod |
Krásný psychologický román o tom, co si vlastně počít se svým životem. Chápu, proč je tato kniha často neuchopitelná a vyprávění Holdena se může zdát i zmatečné, neb tato kniha nepředává své poselství vysloveně natištěné v knize, ale vyzývá svého čtenáře se zamyslet nad skrytým významem slov. Já jsem si po přečtení této knihy odnesla, že život je o vlastních rozhodnutích. Ano, každý den se potýkame s okolními vlivy jenž mají dopad na náš život, ovšem je jen na nás jak moc se necháme okolními vlivy unést. Je důležité svůj život uchopit a přestat se vymlouvat na druhé, neb jen vy určujete co vás může deprimovat či naopak učinit šťastným. Je jednoduché, jak naznačuje Holden, odejít na západ, a izolovat se od okolního světa uprostřed lesa, ovšem dá se tomu pak říkat žití. Zkrátka někdy to co je jednoduché, neznamená že je taky správné. Je důležité v sobě najít vnitřní sílu žít, a ne jen proplouvat životem a vydávat se na pospas okolním živlům. A pro mě, přesně o tom tahle kniha je.