Kto zabil Palomina Molera? přehled
Mario Vargas Llosa
Detektívny thriller Kto zabil Palomina Molera? je dôkazom o Llosovom neúnavnom hľadačstve. Príbeh o láske, podaný formou grotesky a paródie, vzbudil ihneď po jeho vydaní v Peru rozruch. Kritika spoločnosti prerastenej korupciou, spochybnenie justície, armády - to všetko Llosa dokázal vyrozprávať v príbehu o smrti obyčajného peruánskeho vojaka Palomina Molera.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2002 , Slovart (SK)Originální název:
¿Quién mató a Palomino Molero?, 1986
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kto zabil Palomina Molera?. Přihlašte se a napište ho.
Drsným začátkem jsem se nenechala odradit a jsem tomu ráda. Líbila se mi atmosféra, spád, oblíbila jsem si poručíka i Litumu, závěr mě překvapil a jako třešničku na dortu beru nenápadný, nenucený humor, který se tu a tam do děje vloudil.
Moc dobré čtení - kombinace detektivní příběhu žánru noir a vynikajícího vypravěčství Maria Vargase Llosy. Příběh se odvíjí pomalu, atmosféra je hutná, z popisovaného žáru severního Peru se téměř sami zpotíte. A i když na samotném příběhu toho moc vtipného není, závěr mě přece jen pobavil. (PS: nemůžu se pochlubit, že bych přečetla úplně všechno, co v češtině od MVL vyšlo, ale přesto mě fascinuje kolik "literárních odvětví" vyzkoušel a jak moc dobré ty knihy jsou - od mírně ironicky pojaté autobiografie, vyslovené komedie, přes úžasný Zelený dům, téměř etnografické studie Amazonie po životopis humanisty irského původu).
Kniha Kto zabil Palomina Molera? v seznamech
armáda korupce Peru peruánská literatura hispanoamerická literatura kriminální thrillery vyšetřování
1984 | Tetička Julie a zneuznaný génius |
2005 | Zelený dům |
2003 | Vypravěč |
2007 | Zlobivá holka |
2004 | Kozlova slavnost |
Napínavý, brutální příběh, ze kterého horká, drsná atmosféra jen odkapává. Trochu připomíná díky výskytu rázovitých postav a strohých dialogů mix knih Tahle země není pro starý a Komu zvoní hrana. Chválím také autorovu schopnost v nejlepším vyprávění ukončit.