Kulturní vetřelec: Dějiny čtení – kalendárium přehled
Jiří Trávníček
Ano, čtení je kulturní vetřelec. Drtivou většinu svého bytí na Zemi jsme jako lidstvo strávili mimo čtení. Představímeli si dějiny lidstva jako jeden rok, dostavuje se v něm písmo (i čtení) až 20. prosince, od té doby se jich ale drží jako klíště. Publikace představuje, co všechno se na této kulturní prosincové párty událo, počínaje vynalezením písma a konče dobou digitální. Činí tak formou kalendária rozděleného do šesti historických epoch a mapujícího zhruba sedm set událostí, jež jsou v kontextu čtenářské kultury podstatné. Už několikrát v dějinách se například věřilo, že se čtení zbavíme, třeba že ho spolkne vizuální kultura nebo že se vrátíme do stavu kultury orální. Zatím však pořád nic… Všem kapitolám předchází krátký úvod poskytující nejen základní obecně historické zarámování, ale i zasazení epochy do perspektivy čtenářské kultury daného času.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kulturní vetřelec: Dějiny čtení – kalendárium. Přihlašte se a napište ho.
všechny komentářeSouvisející novinky (1)
Knižní novinky (36. týden)
30.08.2020
Kniha Kulturní vetřelec: Dějiny čtení – kalendárium v seznamech
literární historie, dějiny literatury čtenářství o literatuře knižní kultura o knihách knihověda kulturní dějiny
Pro koho je tato kniha vhodná?
pro učitele - v hodinách literatury, dějepisu a společenských věd
pro žáky - výborný zdroj na "ucelení si obrazu o daném období"
pro studenty bohemistiky, učitelství (čestiny) - výborný zdroj informací na zkoušky
Co v knize nalezneme?
průlet dějinami čtení (od starověku po r. 2020)
velké množství obrázků (obálky knih; fotografie atd.)
zajímavé informace
10 klíčových událostí
A rovnou se vrhneme na plusy a minusy!
přívětivý design
vyvážený poměr informace x ilustrace
na začátku jednotlivých "epoch" jsou shrnuty důležité informace (historický kontext x o čtení)
jednoduchá a srozumitelná forma práci s touto knihou zvládnou i žáci ZŠ
to je pouze "můj problém", ale z té neonové barvy mě vždy rozbolí hlava