Překnížkováno přehled
Jiří Trávníček
Jaká jsme čtenářská kultura? Silná, nebo slabá? Setrvalá, nebo upadající? Jsou stesky nad úpadkem čtení oprávněné, nebo jde jen o pohodlný kulturní katastrofismus? Kniha se zabývá těmito i dalšími otázkami, přičemž vychází z výsledků třetího statistického výzkumu čtenářů a čtení v České republice, který organizovala v roce 2013 Národní knihovna spolu s Ústavem pro českou literaturu AV ČR. Hlavním tématem výzkumu je knižní trh — kolik knih kupujeme, kolik za ně vydáváme, podle čeho si je vybíráme, proč je nekupujeme, které instituce známe. V knize dochází i na čtení, čtení digitální, veřejné knihovny, naše oblíbené knihy a mnohé další. Čtení toho na nás ví hodně.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Překnížkováno. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavá publikace, byť jedinou novinkou pro mě bylo, že nejoblíbenější knihou je Babička.
Kniha plná mnohdy i docela zajímavých informací. Srozumitelné zpracování statistických údajů, které je sice čtivé, ale pořád je to statistika, takže místy dost hutné. Pro odborníky a zaujaté nepochybně přínosné, pro laického čtenáře je to spíše zajímavost. Některé názory mě až zarazily (ach ty sociální bubliny!), ale celkově obraz českého čtenáře nevypadá až tak zle, jak jsem se zpočátku obávala. Nabízí se prostor pro zlepšení, objevují se i návrhy řešení, ale hlavní je nepřestávat číst! :-)
Kniha Překnížkováno v seznamech
2003 | Literatura pro 3. ročník SOŠ |
2014 | Knihy kupovati... Dějiny knižního trhu v českých zemích |
2008 | Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize |
2014 | Překnížkováno |
2017 | Česká čtenářská republika |
Zajímavé. Čtu postupně všechny Trávníčkovy zpracované výzkumy, tenhle je třetí. Je zajímavé sledovat ten vývoj i s tím, že někdy prognózy nevyjdou. Akorát nevím, skutečnost se mi zdá horší, než vychází v těch průzkumech. Že bych byla takový pesimista? Anebo o sobě lidi rádi lžou/přibarvují?