Kvalita života přehled
Jana Rečková
Kvalita života Jany Rečkové je pro autorčinu tvorbu typická tím, že je atypická a těžko zařaditelná do šuplíků. Máme tu před sebou její vzpomínky, deníkové záznamy, syrovou zpověď člověka vzdorujícího rakovině. Z této autobiografické zpovědi vyrůstají tři samostatné příběhy, tři povídky, které se jako liány obtáčejí kolem kmene vyprávění a jsou s ním propojeny slokami drsně pravdivé poezie. Není však jisté, co z těchto linií je liána a co kmen; jsou do sebe vrostlé a je těžké je od sebe oddělit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kvalita života. Přihlašte se a napište ho.
Fantasy moc nemusím, potřebuji při čtení reálné jádro. Protože jsem o této knížce předem nic nevěděla, tak mě první kapitoly trochu zmátly. Pak jsem si vyhověla, vynechávala jsem vkládané povídky a četla plynule jen autorčin deník, což je žánr, který naopak vyhledávám. Hodnotím potom spíš život člověka než to, jak autor píše. A před tímto životem si klekám a lituji, že už skončil. Taková síla a zároveň taková skromnost! (...Mám nějakou cenu? Ne. Vždycky jen povinnosti. A chyby. Vady. Hříchy...) Přitom její povolání lékaře a úžasná spisovatelská plodnost dokazuje pravý opak. Obdivuhodná žena!
Paní Jana Rečková popisuje svůj život s nevyléčitelnou nemocí a tristní stav českého zdravotnictví, kdy onkologicky nemocní pacienti musí trávit nekonečné hodiny v přeplněných čekárnách, kde není ani dost židlí, a pracně se pídit po informacích. Autorka svůj text psala do šuplíku s vědomím, že nikdo nebude toto její bilancování chtít vydat, tudíž si nebrala servítky a také poměrně otevřeně popsala své lásky i mindráky. Velmi mě dojaly i její verše, které psala ze žalu nad úmrtím svého manžela. Ze tří vložených povídek se mi líbila nejvíc Vražda v Hajii.
Smekám před paní Rečkovou, že se i v těch nejtěžších chvílích pokoušela psát a neztrácela naději, že se nějaký lék sežene. Kam se hrabou tak vychvalované Hvězdy nám nepřály, toto je česká realita.
Kniha Kvalita života v seznamech
rakovina, nádory vzpomínky umírání deníkové záznamy podle skutečných událostí nevyléčitelně nemocníAutorovy další knížky
2003 | Kniha prokletých |
2008 | Pohřbeni na Soldafaru 1 |
2015 | Virtuální vrazi |
2011 | Dračí mor |
2017 | Jáma a dům |
Knížky Jany Rečkové mám rád, i když jejich kvalita byla hodně rozkolísaná. Proto jsem nezaváhal a přečetl si i její poslední knihu. Rozhodně to nebylo jednoduché čtení, už jen než jsem se na začátku zorientoval a zjistil, že se prolíná povídka a povídání o autorčině životě. Ale rozhodně nelituji toho času. Její realistické líčení života s rakovinou bylo hodně silné. Součástí knihy jsou i tři její fantasy povídky. Přičemž ta první se mi nelíbila, druhá byla lepší a třetí asi nejlepší.