Kvintet přehled
Frederick Forsyth
Pět povídek velkého vypravěče Fredericka Forsytha sice čtenáře zavádí do nejrůznějších míst a časů, všechny však spojuje napětí, eskalace příběhu a propracovanost děje. Kriminálně zabarvená próza Veterán pojednává o pátrání po mužích, kteří se v Londýně dopustili brutálního zločinu; Zázrak nás naproti tomu zavádí do válečné Sieny. Povídka Občan se odehrává v současnosti na letišti Heathrow, čtvrtý text, pojmenovaný Jak na věc, je zase věnován prostředí uměleckých aukcí. Soubor uzavírá Šumící vánek, vyprávění líčící bitvu u Little Big Hornu a masakr vojáků generála Custera.... celý text
Literatura světová Povídky Thrillery
Vydáno: 2013 , Knižní klubOriginální název:
The Veteran, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kvintet. Přihlašte se a napište ho.
Nejen zde uváděná anotace "Šumící vánek, vyprávění líčící bitvu u Little Big Hornu a masakr vojáků generála Custera." absolutně neodpovídá autorovu textu této povídky.
Čtyři kusy naprosto perfektní, poslední mi fakt nesedla, jak se z toho stala lovestory, tak jsem to vlastně jen proskenoval.
Kniha Kvintet v seznamech
2004 | Boží pěst |
2008 | Vyjednavač |
2005 | Ikona |
2014 | Seznam smrti |
Frederick Forsyth, kterého mám jinak velmi rád za jeho schopnost vtáhnout čtenáře do komplexních, dobře konstruovaných příběhů plných zvratů a politických intrik, mě tentokrát trochu zaskočil tímto souborem povídek. Povídky jsou žánrem, kde je autor omezen prostorově a někdy i tematicky, což může být pro spisovatele s Forsythovou zručností v rozvíjení širokých narativů výzvou. A i dobrý spisovatel pohoří na povídkách.
Na začátku jsem se musel trochu prokousat prvním příběhem, který byl nezvykle postaven a odlišný od toho, co obvykle od Forsytha očekávám. Obvykle vím, co mám čekat – pevnou strukturu, jasně definované charaktery a očekávané zvraty, ale "Kvintet" přináší směsici povídek s různým zaměřením, což mělo za následek, že jsem se občas zastavil a přemýšlel, zda knihu vůbec dočíst.
Nicméně, jakmile jsem se přes první povídku dostal, začal jsem si zbytek souboru užívat mnohem více. Příběhy plynuly lépe a já se rychleji nořil do děje. Výjimkou byla povídka "Šumící vánek", která mě zklamala. Forsyth zde přichází s několika nečekanými obraty, které se objevují až ke konci a odchylují se od jeho obvyklého stylu vysvětlování příčin a důsledků, což může působit trochu matoucím dojmem. Závěr této povídky mi připadal jako z "WTF" kategorie.
Číst tento soubor jako první věc od Forsytha, asi bych se k němu nikdy nevrátil. Kvintet tedy doporučuji těm, kteří již Forsytha znají, mají rádi a chtějí "od něj" trochu oddych.