Kyberiáda (12 povídek) přehled

Kyberiáda (12 povídek)
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13780/bmid_kyberiada-bajky-kybernetickeho-veku-V3M-13780.jpg 4 84 84

Zakladatel polské vědeckofantastické literatury a světově uznávaný její novátor se nám představuje v novelistickém cyklu Kyberiáda opět z nové stránky. Dvojice hlavních hrdinů, všemocní konstruktéři a vesmírní cestovatelé Trurl a Klapacius, nás provázejí fiktivními kosmickými civilizacemi robotů, kteří se už dávno osvobodili z nadvlády svých tvůrců. Oba hrdinové zde prožívají podivuhodná dobrodružství, jejichž motivy nacházíme v příbězích z Tisíce a jedné noci, v lidových pohádkách či fantastických rytířských románech. Autor nehýří jen humoristickými nápady, ironickou nadsázkou a parodií, ale i zde bytostně přitakává humanistické podstatě člověka a varuje před jednostranným rozvojem vědy a technické civilizace. Přeložil František Jungwirth.... celý text

Povídky Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Československý spisovatel

Cyberiada, 1978

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kyberiáda (12 povídek). Přihlašte se a napište ho.

puczmeloun
20.10.2024 2 z 5

Až mě překvapilo, že je Kyberiáda od stejného autora, který napsal Solaris nebo Příběhy pilota Pirxe. Pryč je ta alespoň domnělá reálnost a syrovost, která z Lemových textů čiší. Chybí mi lehkost humoru a "boje" s vesmírem, nebo naopak nějaká hloubka myšlenek. A je to škoda. Neříkám, že nemám rád přehánění a absurditu, ale i když mě někdy povídky bavily - např. Ideální protivník, elektrobard nebo úvodní stroj vyrábějící věci jen na N - zbytek šel docela výrazně mimo mě. Nemá to prostě takový ten šmrnc, který jsem si u tohoto autora oblíbil.

Lele61
10.09.2023 4 z 5

Stanisław Lem je otec zakladatel a velký klasik polské sci-fi literatury. V Kyberiádě nám představuje soubor 12 povídek, který je vzájemně propojen dvojici hlavních hrdinů konstruktéry a neúnavnými vesmírnými cestovateli Trurlem a Klapaciusem. Ti nás na svých jednotlivých výpravách provázejí různými fiktivními kosmickými civilizacemi robotů, kteří se už osvobodili z nadvlády svých tvůrců. Ze strany autora nás čeká spousta humoristických až groteskních nápadů, jemná ironie a také nadsázka a celková parodie. Jde o takové humorně pojaté varování před příliš jednostranným rozvojem technické civilizace a námět pro naše zamyšlení. Sbírka určitě patří k tomu lepšímu, co Lem napsal a stojí za přečtení.

Janadvorackova
05.09.2022 3 z 5

Nápadité.
Povídky připomínají trochu Asimova.
Náhoda? Záměr? Je to jedno.
Ale jsou tááák praštěné :).

Kniha Kyberiáda (12 povídek) v seznamech