Kyslík: Molekula, která stvořila svět přehled
Nick Lane
Kyslík je symbolem života. Má ovšem i druhou, mnohem temnější tvář. Vedle oživujícího elixíru se totiž stává i jedem, s nímž musí každý živý organismus bojovat nejrůznějšími prostředky, od antioxidantů až po důmyslné fyziologické adaptace. Kyslík je podle všeho zapleten do stárnutí našich těl, nemocí spjatých s vysokým věkem i se smrtí, která je, zdá se, nevyhnutelným důsledkem jeho celoživotní konzumace. Alespoň to ve své fascinující, přelomové a ohromným množstvím faktů nabité knize tvrdí britský biochemik a autor několika populárně-naučných knih Nick Lane, jenž v patnácti kapitolách odkrývá nezastupitelnou roli kyslíku v pozemské evoluci a v životě každého z nás.... celý text
Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: 2020 , Dokořán , ArgoOriginální název:
Oxygen: The Molecule that Made the World, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kyslík: Molekula, která stvořila svět. Přihlašte se a napište ho.
Zvlastne, ze tato kniha tu ma take nizke hodnotenie. Je to narocny text, ale uz davno som necital knihu tak nabitu zaujimavymi informaciami.
(SPOILER)
Text je místy náročnější (přišlo mi ale, že některé věty nebyly překladatelem voleny moc dobře), pokud jste naprostý nováček v přírodních vědách, spíš radši knížku odložte, protože se v tom snadno budete ztrácet.
Jinak je to sourhrn nejrůznějších témat - vznik života, takže něco málo z historie/dějin, biologie/biochemie, pár rovnic v knížce určitě uvidíte; genetika (včetně jejího propojení s různými nemoceni apod.), ale hlavně: volných radikálů a jak vlastně souvisí se stárnutím a proč je to, co se o nich často říká, vlastně víc komplikovanější, jak se o nich často tvrdí.
Je to fakt bichle nacucaná informacema a musím říct, že dost zajímavýma (který teda nejsou vždycky podaný přímo stravitelnou formou, ale budiž), souhrn faktů, ve kterých se kombinuje biochemie, lékařství, vznik života nebo třeba patogeneze některých chorob a jak třeba ty mechanismy tý nemoci souvisí s dalšíma věcma (a samozřejmě zánětem a volnýma radikálama).
Knižní novinky (40. týden)
27.09.2020
Kniha Kyslík: Molekula, která stvořila svět v seznamech
evoluce vznik života vitamíny vývoj Země stárnutí mitochondrie prvohory
2011 | Vývoj života: Deset velkých vynálezů evoluce. |
2013 | Síla, sexualita, sebevražda |
2020 | Kyslík: Molekula, která stvořila svět |
2022 | Záhada života |
Pro čtenáře, alespoň mírně vzdělané v chemii a biochemii, nepřináší kniha prakticky nic nového. Podobnou knihu lze koneckonců napsat o kterémkoli biogenním prvku. Ale je to čtivé a své čtenáře si jistě najde.