Labyrint: Útek přehled

Labyrint: Útek
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262850/bmid_labyrint-utek-262850.jpg 4 2335 2335

Labyrint série

Keď sa Thomas preberie vo výťahu, jediné, na čo si spomína, je jeho krstné meno. Nemá nijaké spomienky na rodičov ani na domov. Pamäť má prázdnu, ale nie je v tom sám. Keď sa dvere výťahu otvoria, obklopia ho cudzie deti a privítajú ho na Fleku, čo je široký otvorený dvor ohraničený kamennými stenami. Podobne ako Thomas, ani Flekári netušia, prečo alebo ako sa sem dostali. Vedia iba to, že každé ráno sa otvoria obrovské dvere do Labyrintu za múrmi Fleku a večer sa opäť zavrú. A každých tridsať dní sa vo výťahu objaví nový chlapec. Flekári túžia vrátiť sa domov, ale zatiaľ nenachádzajú riešenie, ako sa dostať z labyrintu. Lenže potom sa niečo stane: hneď na druhý deň po Thomasovi príde na Flek dievča, úplne prvé. Ešte ohromujúcejší je však odkaz, ktorý im doručí. Zdá sa, že Thomas je dôležitejší, než sám tuší. Ale na to, aby zistil, kto vlastne je, musí najprv odhaliť temné tajomstvá pochované hlboko vo svojej mysli a bojovať o život so zlovestnými mechanickými tvormi v Labyrinte.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (SK)

The Maze Runner, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Labyrint: Útek. Přihlašte se a napište ho.

Lia1423
22.07.2024 2 z 5

Na této knize mi vadila spousta věcí a pokusím se je všechny zmínit. Ze začátku se mi text četl špatně, protože v Placu se mluví slangem, kterému jsem nerozuměla a jednotlivá slova mi špatně zněla (např. čón, frase, grind, plopák atd.). V průběhu čtení jsem si ale na ta slova zvykla a už mě tolik nebila do očí.

Potom mi připadá, že se hlavní hrdina chová hodně dětinsky na to, že je mu asi tak šestnáct. Nedokážu přednést konkrétní důvody, ale celkově se prostě chová jako dvanáctiletý kluk. To platí i o ostatních Placerech, malí kluci, kteří se o sebe musí sami starat. Samozřejmě jsou ale mimořádně stateční a zodpovědní (podle toho, co se píše v knize), ale mě to tak nepřipadalo a mají pevný řád. Na konci knihy se dozvídáme, že jsou všichni nadprůměrně inteligentní, ale upřímně bych tomu vůbec nevěřila. I Teresa mi dost vadila a chovala se stejně jako ostatní, ničím v jejím chování se od kluků nelišila. I když v Placu bylo tak šedesát lidí, moc se jich v knize nezmínilo - na začátku se Thomas s někým začal bavit a s těmi samými lidmi se bavil až do konce (tím myslím i ty, které nesnášel). Drtivá většina postav je naprosto bezcharakterní a plochá. Hlavně to celé bylo klišé - všichni už jsou zoufalí, neví, co mají dělat, přijde hrdina, který má nadprůměrné schopnosti, dokáže to, co ještě nikdo před ním nedokázal a nakonec vyřeší velkou záhadu a i přes prvotní pochyby ostatních mu teď všichni věří a mají ho rádi.

Nechci psát jenom o negativech, takže - vyhovovaly se mi krátké kapitoly, které většinou končily napínavě. Styl jakým byla kniha napsána mi taky nevadil. Nebylo tam nic, co by mi na tom vadilo (až na to, co jsem již zmínila výše), což hodně zlepšilo dojem na knihu, protože kdyby se mi to ještě špatně četlo, pravděpodobně bych to nedočetla. Celkový nápad knihy byl také originální a podle mě by z toho mohl být dobrý příběh, ale bohužel není.

Z druhého dílu jsem přečetla pár stránek a usoudila, že mám lepší knihy ke čtení.

Maraiser
20.06.2024 3 z 5

Překvapilo mne, že mne to moc nezaujalo. Zrak mi občas poskakoval po stránkách, nevnímal jsem to. A přitom to vlastně bylo zajímavý. Ale prostě mi to nic neřeklo. Takže prvním dílem končím.

theozijenamarsu
29.05.2024 5 z 5

Za mě nesmírně zajímavý nápad!
Knihy jsem četl dříve, než jsem viděl filmy, což mi osobně na zážitku dost přidalo. Kdybych nejdříve zhlédl filmy, a teprve pak bych se pokoušel přečíst tu původní knižní verzi, ubralo by to příběhu na tom skvělém tajemnu, kde nikdo, včetně čtenáře, vlastně moc neví, co se děje.

Kniha Labyrint: Útek v seznamech

v Přečtených3 566x