Lakomec přehled
Molière (p)
Jedno z vrcholných děl francouzského klasicismu. Lichvář Harpagon, hlavní postava této hořké veršované komedie, se stal synonymem pro lakomce. Ale ani jeho rodina neoplývá skvělými charaktery. V moderním překladu V. Mikeše.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lakomec. Přihlašte se a napište ho.
Perfektné ako vždy. Toto dielo som videl v divadle, počúval ako rozhlasovú hru, videl v TV. Nikdy neomrzí. Raz za čas si to treba pripomenúť. Číta sa to rýchlo - za 2 hodinky.
Môžem len odporúčať - v akejkoľvek forme.
Lidi jsou lakotní stále, ale snad se doba přece jen posunula, já osobně žádného Harpagona neznám - i když - tolik se ve světě VIP nemotám :).
Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)
10.04.2022
„jak snadno dáváme se přesvědčit tím, koho milujeme!“
„ti největší chytráci jdou nejvíce na lep pochlebenství, a není nic tak drzého a směšného, co by nespolkli, když je chvalozpěvy zasypáváme!“
„V slovech jest jeden muž jako druhý! Teprve skutky jediné odhalí rozdíl, který jest mezi vámi.“
Kniha Lakomec v seznamech
v Přečtených | 8 278x |
peníze humor zfilmováno divadelní hry francouzská literatura sourozenci rodinné vztahy vdovci rozhlasové zpracování chamtivost
2008 | Lakomec |
2006 | Tartuffe |
1952 | Zdravý nemocný |
1978 | Don Juan |
1966 | Lakomec / Misantrop / Tartuffe |
Kniha "Lakomec" od Molièra ma zaujala od prvej stránky. Hlavná postava Harpagon zosobňuje chamtivosť a strach zo straty majetku. Molière skvele prenáša hlboké pravdy o ľudskej povahe a morálke v honbe za peniazmi. Situácie, do ktorých sa Harpagon dostáva, sú absurdné a často som sa smiala. Jeho láska k peniazom ohrozuje nielen šťastie jeho detí, ale aj jeho vlastné šťastie.
Kniha je nielen klasickou komédiou, ale aj nadčasovou kritikou materializmu, ktorá je aktuálna aj dnes. Príbeh ma prenikol do svojho sveta a pripomenul mi dôležité hodnoty, ktoré presahujú finančný úspech. Odporúčam ju každému, kto sa chce zamyslieť nad skutočnými hodnotami v živote.