Lakomec přehled
Molière (p)
Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Molièrův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1949 , Umění liduOriginální název:
L'Avare, 1668
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lakomec. Přihlašte se a napište ho.
Asi nedokážu kvůli těm pár stránkám dostatečně tuto knihu zhodnotit. Chtěla jsem hodnotit neutrálně, ale konec mě opravdu překvapil, přestože jsem si na začátku postavy přečetla, nějak se mi to nespojilo. Mít tak chamtivého otce musí být fakt neštěstí.
Poslední knížka tohoto roku. Poslouchala jsem jako audio. Moc se mi to líbilo. Lakomec je klasika, ale doteď mě míjela a vlastně jsem nevěděla o čem je. Za mě super čtenářský zážitek na závěr roku.
Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)
10.04.2022
„jak snadno dáváme se přesvědčit tím, koho milujeme!“
„ti největší chytráci jdou nejvíce na lep pochlebenství, a není nic tak drzého a směšného, co by nespolkli, když je chvalozpěvy zasypáváme!“
„V slovech jest jeden muž jako druhý! Teprve skutky jediné odhalí rozdíl, který jest mezi vámi.“
Kniha Lakomec v seznamech
v Přečtených | 8 338x |
v Mé knihovně | 412x |
peníze humor zfilmováno divadelní hry francouzská literatura sourozenci rodinné vztahy vdovci rozhlasové zpracování chamtivostAutorovy další knížky
2008 | Lakomec |
2006 | Tartuffe |
1952 | Zdravý nemocný |
1978 | Don Juan |
1966 | Lakomec / Misantrop / Tartuffe |
Nemala som veľké očakávania, knižočku som prečítala za asi hodinu a pol, aby som mohla synovi pomôcť s čitateľským denníkom, ale nakoniec som vlastne bola nadšená, že pani učiteľka vybrala 5. a 6. výstup 1. dejstva a že ma to motivovalo prelúskať dielo celé, aby som bola v obraze. Váhala som medzi 4 a 5 hviezdičkami, jednu ubrať za veľmi rýchle a trochu krkolomné vyhúknutie rodinných vzťahov na konci, ale nakoniec som dve pridala za prekrásnu češtinu prelomu 19. a 20. storočia vo verzii Jaroslava Vrchlického a za úplne perfektné doťahovačky - neviem, o čom hovoríš / hovorím o inom, ako si myslíš. Fakt som sa pobavila!