Láska přehled

Láska
https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94559/bmid_laska-ADJ-94559.jpg 4 54 54

Hnacou silou románu Láska je manželský zväzok založený na ľudskej amorálnosti medzi päťdesiatdvaročným Billom Coseym a jeho manželkou, ešte dieťaťom, ktoré si kúpil za dvesto dolárov. V časoch, keď v Spojených štátoch zúrila rasová segregácia bol Cosey majiteľom vyhľadávaného luxusného hotela v jednom z najlepších prímorských letovísk. Coseyovci patrili k vyššej čiernej vrstve a tak aj po Coseyho smrti sú spomienky naňho pre miestnych neustále témou rozhovorov. Hotel už nefunguje a chátra, letovisko zíva prázdnotou, medzi dedičkami panuje nenávisť a vzájomne si znepríjemňujú život. V útlom románe Láska nájdeme vraždu, podpaľačstvo, zohavenie mladého dievčaťa, fetišizmus, pedofíliu, znásilnenie tlupou tínedžerov a zneužitie mladistvých, prostitúciu, vydieranie, sadomasochizmus, defenestráciu i rozzúrený dav zaháňajúci sa vedrom ľudských výkalov. Ohavnosti však Morrisonová vyvažuje v každom svojom diele i láskavosťou. Tentoraz je to pekný vzťah medzi starými rodičmi a vnukom. Cez mikrovesmír rodinnej ságy píše o čiernej Amerike. Na rozdiel od predchádzajúcich románov, tento príbeh nie je o farbe pleti, ale o spoločenskom postavení, priateľstve, závisti a posadnutosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Love , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Láska. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

esma
26.12.2021 5 z 5

U Toni Morrison čtenář jasně vnímá dvojí život jejich postav. Vnější, zjevný, podobný jeden druhému s odchylkami, které vytváří sociální, společenské a kulturní prostředí. Ten druhý, vnitřní, plný prožitých svárů, ublížení a zášti, s malou nadějí na vyproštění se z těchto okovů. Příběh rozložený na jednotlivé dílky skládáme jak obrázek kubistického malíře pomalu do kompaktního celku, až tento celek napoví, že žádná postava není černobílá. Že život nelze složit z imaginárních dílků, ale pouze těch, které byly naší součástí. A jedním z nich bývá i láska.

ibs
11.12.2021

Vynikajuce. Styl pisania bud sadne- alebo nie, ten typ autorky, ktora nenapise priamo nic, ale citanim vnimate uplne vsetko do detailov, vie to sialene vykreslit na pocit.


InaPražáková
10.06.2021 5 z 5

Po Domově mi nebylo jasné, co na Morrison všichni vidí, teď už ano. Složité střídání vypravěčů a časových rovin, mozaika různých pohledů na vztahy okolo hotelu, který pro hodně lidí znamenal náplň života. Na malém prostoru se v rychlosti odehraje černošská emancipace a s ní spojený vzestup a pád segregovaných služeb. Vztahové a rodinné propletence jsou dynamické, navíc v rozmezí nějakých padesáti let, takže v každé vzpomínce jako by stejní lidé byli někým jiným. Autorka to čtenáři neusnadňuje, je třeba si domýšlet a počkat až na závěr, přesto jsem si nepřipadala ztracená, naopak okouzlená atmosférou a osobně zaujatá emocemi mezi několika ženami a jedním mužem, který jim pro vlastní potěšení a nikoliv ze zlé vůle několikrát obrátil život naruby a dal záminku k nenávisti. Matka, její dcera a dceřina kamarádka se celý život pokoušejí vyzrát na protivnici, ale přes veškerou snahu vybojují jen status quo. Samotný velký Bill Cosey, kterému se jejich antipatie zvláštně vyhýbají, přitom touží po ještě jiných ženách a zrazuje je vlastně všechny.
Morrison umí mluvit o silných emocích a zásadních událostech s klidným nadhledem a skoro soucitně, přitom velmi barvitě. Každý z aktérů by mohl být hlavní postavou vlastního románu, jejich vzájemné vyrovnané potýkání zredukované na 200 stran ale zintenzivňuje zážitek.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Láska v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených8x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Toni Morrison
americká, 1931 - 2019
1996  82%Milovaná
1995  85%Velmi modré oči
2013  83%Domov
2002  80%Šalomounova píseň
2010  81%Milosrdenství