Milovaná přehled
Toni Morrison
Milovaná (volná trilogie) série
1. díl >
Inspirací k tomuto dílu byla novinová zpráva z roku 1855 o otrokyni, která uprchla i s dětmi ke své svobodné tchyni. Při tom však byla chycena a tak se rozhodla děti zabít (pravděpodobně aby je ušetřila otroctví), zabila však pouze jedno z nich. Román je pojat spíše jako balada. Tématem není otrokářství a zlo z něj vyplývající, ale spíše zápas za svobodu. Román získal v roce 1988 Pulitzerovu cenu. – Doslov Josef Jařab.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1996 , Hynek (Alois Hynek)Originální název:
Beloved, 1987
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milovaná. Přihlašte se a napište ho.
Jako historický román by mi to přišlo černobílé, ale v doslovu jsem se dočetla, že autorka to jako historický román nezamýšlela, ani si nedohledávala fakta, že to prostě měl být boj dobra se zlem. Zaujalo mě, kolik jsme toho kdysi věděli, například o traumatu, a dokázali si sami pomoct (Baby Suggs), ale dneska už jsme to všechno zapomněli. Magický realismus se mi tam líbil a taky strašně moc ta symbolika barev.
Emotívne, hlboké, dychberúce, boľavé. Takto by som v krátkosti popisala knihu, ktorá sa veľmi ťažko dá opísať.
Ocenění knihy (3)
Pulitzerova cena
(Beletrie)
Anisfield-Wolf Book Awards
American Book Awards
Zfilmováno
Milovaná (2002)
Kniha Milovaná v seznamech
zfilmováno americká literatura otroctví osudy lidí rasová diskriminace Pulitzerova cena magický realismus podle skutečných událostíAutorovy další knížky
1996 | Milovaná |
1995 | Velmi modré oči |
2013 | Domov |
2002 | Šalomounova píseň |
2010 | Milosrdenství |
Co se stylu psaní týče, nejsem zrovna největší fanoušek. Celé je to vleklé, strašně popisné, často jsou informace znovu a znovu připomínány. Co ale musím ocenit je množství kreativních a dost brutálních motivů. Trauma a nemožnost oprostit se otrockého života, velmi kontroverzní pohled na mateřskou lásku a síla vyloučení ze společnosti. Tohle umí Morrison perfektně!
Musím také ocenit kvalitní český překlad. V angličtině je tuhle záležitost prostě skoro nemožné číst...