Láska, smrt a všechno zlý přehled
Martin Paytok
PŘIJELI NA POHŘEB. NETUŠILI, ŽE NA SVŮJ VLASTNÍ... Pohřby obvykle bývají smuteční záležitostí. Pro rodinu Havranových ale smrt zatrpklého patriarchy Izajáše znamená spíš úlevu – hlavně v oblasti finančních problémů. Odtažitý stařec během života nastřádal majetek, pro který by byl kdekdo ochotný zabít, a jedinou podmínkou k jeho získání je nutnost strávit noc na odlehlém sídle vysoko v Krkonoších. Na zámek Rabenštejn se proto začnou sjíždět Izajášovi příbuzní z blízkých i dalekých koutů, a nejspíš si dovedete představit, jak hladce taková sešlost probíhá. A to ještě předtím, než padne tma a první z nich nevysvětlitelným (a nevysvětlitelně krvavým) způsobem zemře. A potom další. A další a další. Zatímco se všichni snaží zachránit si krk, adoptivní dcera Izajášovy neteře Agáta se pokouší vypátrat, kdo za vraždami stojí. Je to někdo z přítomných a mají všechny logické vysvětlení, nebo je s Havranovými na zámku ještě někdo anebo něco? ____ Deset malých černoušků optikou Guillerma del Tora. Noční můry vás budou pronásledovat ještě dlouho po dočtení!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Láska, smrt a všechno zlý. Přihlašte se a napište ho.
Když píšu, že je Paytokova kniha plná suchého a černého humoru, musím upřesnit, že ten pramení především z výborně napsaných dialogů a vnitřních monologů jednotlivých aktérů. Každý z nich má totiž trochu toho máslíčka na hlavě a sourozenecká láska mezi nimi rozhodně nepanuje, ba i nějaká ta křivdička z minulosti by se našla. Zámek je od okolního světa oddělen stoletou sněhovou bouří a za jeho starobylými zdmi také začíná přituhovat. O fantastické lince se nebudu vůbec rozepisovat, ta je skvělá a pasuje do na první pohled detektivního příběhu jako bytelný kříž do ruky exorcisty. Autor ovšem informace vedoucí k rozuzlení „případu“ dávkuje opatrně. A i když spolu s dívkou Agátou, která se na rozdíl od svých dospělých příbuzných nesnaží jen přežít, ale také zjistit jaká tajemství Rabenštejn skrývá, získá čtenář všechny odpovědi, má Paytok v rukávu vskutku výživný survival horor okořeněný několika překvapivými zvraty. Na knize je vidět, že autor nejen miluje detektivky a má načteno, ale především že autorsky vyzrál a vypravěčské řemeslo zvládá nejen s přehledem, ale i s grácií.
„Tohle nuda není. Tohle je přesně jako v knihách: zámek, rozvětvená rodina, zasněžená noc – a vražda. Dokonalý scénář pro detektivku.“
Já jen dodám, že je kniha opatřena nejen mapkami z pera Jany Maffet Šouflové, ale především parádními ilustracemi Lubomíra Kupčíka. I díky nim je na knize vidět, že nakladatelství Mystery Press o své tituly opravdu dbá. Nám nezbývá než doufat, že Martin Paytok napíše další knihu dřív než za tři roky, protože touhle hororovou detektivkou jasně ukázal, že má čím zaujmout.
Plusy:
- kniha je vymazlená a nádherne spracovaná, je to vskutku prekrásny artefakt
- rodokmeň na prednej predsádke hodne pomáha v orientácii s postavami
Mínusy:
- rodokmeň na zadnej predsádke prezrádza, kto prežije a kto nie, takže ak náhodou otvoríte knihu zozadu už viete všetko
- kniha je brakový horror, ale taký, kde si autor povedal "urobme to fakt pomalé a každú scénu opakujme z troch uhľov pohľadu". Je to fakt veľmi veľmi rozvláčne.
- Logika deja. Chápem, že neexistujú mobily, lebo to by nemohlo nič nastať. Že zámok je v skutočnosti bežný väčší dom, takže to nefunguje tak ako by malo. Ale že autor použije aj veci ako "vieme, že sa niečo zlé deje, že nevieme odísť z domu, tak miesto toho aby sme zostali pokope ide každý do svojej izby a bude tam spať."
Ak by sa to osekalo na polovicu, výrazne by to knihe pomohlo.
Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)
03.03.2024
Kniha Láska, smrt a všechno zlý v seznamech
strašidla vraždy rodina duchové a přízraky strašidelné domy české detektivky a krimi české horory nadpřirozené jevyAutorovy další knížky
2024 | Láska, smrt a všechno zlý |
2021 | Prokletí pro všechny |
2025 | Planetární rachot |
Kniha působí hrozně snaživě, bohužel v negativním slova smyslu. Autor se zřejmě rozhodl vzít něco z klasické detektivky, brakového hororu a jakési humoristiky a spojit to dohromady. Jenže výsledek působí velmi rozpačitě, předně právě proto, že je tolik vidět ona snaha předvést se a "zazářit" ve všech zmíněných žánrech. Dohromady to jaksi neladí, ingredience nevytvářejí chutný pokrm, nýbrž pouhou směsici nedomrlých chutí. Přifouknuté prázdno.