Ledová generace přehled
Tom Rob Smith
Jednoho srpnového dne roku 2023 zaplní oblohu po celém světě mimozemská plavidla. A ze všech televizí, rádií, počítačů, telefonů se začne ve všech jazycích ozývat neúprosná výzva: lidé mají třicet dní na to, aby se dostali na jediné místo na Zemi, kde jim bude umožněna existence... na Antarktidu, do nejextrémnějšího prostředí na planetě. Zběsilý exodus zvládne pochopitelně jen zlomek populace: ti vyvolení a pár odhodlaných jedinců, kteří se v zemi věčného ledu a chladu pokusí přežít. A kteří zároveň čelí naléhavé výzvě: dokáže se lidstvo změnit a vyvinout dostatečně rychle, aby si zajistilo v téhle nehostinné krajině budoucnost?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ledová generace. Přihlašte se a napište ho.
Škoda tak skvělého námětu. Možná, kdyby autor někde ubral a jinde víc přidal. Možná vhodné pro nenáročného čtenáře.
Jediné místo pro život. Jediná šance na záchranu...
17.10.2024
Prostě já, Bouře a běs a další knižní novinky (41. týden)
06.10.2024
Kniha Ledová generace v seznamech
2009 | Dítě číslo 44 |
2016 | Farma |
2011 | Utajovaný projev |
2013 | Agent 6 |
2009 | Čas pomsty / Vzpomínáš si? / Dítě číslo 44 / V šachu - zkrácené verze |
Ledová generace má na první pohled celkem zajímavý potenciál. Vypadá to, že autor knihy přišel s neotřelým nápadem – globální katastrofa, boj o přežití v nehostinném prostředí ledové Antarktidy. Anotace nám slibuje velmi zajímavý příběh s pocity napětí při čtení. Můžeme také očekávat filozofické otázky ohledně lidské existence a také návod, jak se adaptovat na extrémní podmínky. Bohužel – nic z toho v knize nenajdete.
Celé pojetí knihy mi přišlo úplně přitažené za vlasy. Možná snad první kapitoly se četly dobře a líbily se mi, ale pak se to celé nějak zvrtlo….
Podíváme-li se na hlavní postavy, tak ty jsem měla celkem ráda. Nicméně jak příběh postupoval, do děje přicházely nové a nové hlavní postavy, které se mi už příliš nezamlouvaly. Chyběla jim hloubka. Celé to autor pojal tak nějak nešťastně, řekla bych. V krizových situacích bych očekávala nějaké silné emoce, dilemata, ale nic z toho se nestalo a dialogy i situace autor popisuje věcně a poměrně nezajímavě.
Kniha se řadí do žánru sci-fi s postapokalyptickým motivem, což má opravdu skvělý potenciál pro velké napětí, ale to v knize vůbec nenajdete. Odchod lidí na Antarktidu zase nabízí možnost dramatického závodu s časem, ale při čtení prakticky žádné drama necítíte. Atmosféra také nebyla popsána příliš dobře. Stupňující napětí se nekoná, jen nudný popis děje, často snad i možná zbytečně natahovaného.
Antarktida je fascinující a nehostinné místo, kde prakticky autor neměl moc co popsat, ale mohlo sloužit jaké skvělé místo pro zkoumání lidské odolnosti. Místo toho se děj zaměří na zcela něco jiného, čímž z knihy udělá tak velké sci-fi, že tomu prostě uvěřit nelze. Kdyby autor popisoval, jak jeden po druhém umírají- bylo by to mnohem více uvěřitelné.
Co knize nemůžu upřít je originalita. Takový příběh snad ještě nikdy napsán nebyl. To je plus, protože právě tato originalita mne nutila číst dál. Originalita a zvědavost. Na konci jsem však z knihy měla velmi rozpačité pocity.
Jestli bych knihu doporučila? Pokud od příběhu nebudete nic čekat, pak ano. Pokud jste náročný čtenář, pak ne, raději si vyberte něco jiného.