Batman a syn přehled
Grant Morrison , Dennis O'Neil
Legenda o Batmanovi série
Pod překvapivou novou kapitolou ze života gothamského Temného rytíře jsou podepsány tři komiksové legendy – scénárista Grant Morrison, výtvarník Andy Kubert a inker Jesse Delperdang. Talia, dcera Batmanova dávného protivníka Ra's al Ghula, se kterou kdysi Batman strávil jednu noc, mu představí svého syna Damiana a tvrdí mu, že je otcem. Talia chce, aby si nyní Batman vzal chlapce k sobě a vychoval ho. Batman souhlasí, netuší ale, k čemu se zavázal. Chlapec, jenž dosud vyrůstal v brutálním prostředí Ligy asasínů, si dělá, co chce. Svou agresi obrací nejen vůči svému otci, ale i vůči Timu Drakeovi, nedávno adoptovanému dědici Bruce Waynea a Alfrédovi, Wayneovu věrnému komorníkovi. Je Damian skutečně jen nevychovaný kluk, který se chce vyrovnat svému otci nebo je za vším tajný Taliin plán jak definitivně zlikvidovat Batmana? V podání mistrů žánru, Morrisona a Kuberta, je BATMAN A SYN jedním z nejpoutavějších příběhů batmanovské řady.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Batman a syn. Přihlašte se a napište ho.
Ani třetí čtení můj původní dojem z roku 2012 příliš nezměnilo. Samotný příběh Batman a syn (čísla 655 až 658) je ještě v pořádku, přičemž po těch letech a konzumaci dnes již takřka kompletního runu Granta Morrisona si člověk užívá začátek jedné éry, která výrazně ovlivnila život Temného rytíře a to hned na několika frontách. Pak už je to ovšem horší. Epizoda Klaun o půlnoci je možná atmosféricky vyšperkovaná, ale ta příšerná digitální animace a nihilisticky depresivní text mě nezaujal ani v repríze. No a další pokračování série Batman, tedy čísla 664 a 665, už začíná klasickou Morrisonovskou psychedelií, která nabude na významu až v okamžiku, kdy chápete souvislosti. Takhle vytržené z kontextu to v člověku víc otázek zanechá, než zodpoví.
V důsledku kniha působí jako parádní rozjezd profesionála, který po prvních dvou kolech zajede do boxu, tam si dá kávičku, poklábosí se servírkami, zkontroluje mechaniky, a pak, po dostatečně dlouhé pauze, opět vyrazí na dráhu k medailové pozici.
Kniha Batman a syn v seznamech
v Mé knihovně | 10x |
V jednotlivých momentech je to moc dobré, ale jako celek to nefunguje a místy to dost nudí. U epizody Klaun o půlnoci jsem se znovu přesvědčil o to, že Morrison přemýšlí a uvažuje úplně jinak, a já se na něho nedokážu napojit a užít si to. Jak říkám, jsou tu dobré a zábavné věci, ale pak tu jsou momenty, které obyčejným čtenářům nedávají moc smysl.