Lekár umierajúceho času přehled
Vladimír Körner
Podtitul: Román o J. Jeseniovi. Kniha ponúka životné osudy významného lekára, prírodovedca, filozofa a politika. Historický román odohrávajúci sa na prelome 16. a 17. storočia, v čase, kedy sa rozpadáva hodnotový systém stredoveku - v tomto svete sa odvíjajú životné osudy a osobná tragédia lekára Jana Jessenia /Jesenského/...
Literatura česká Historické romány
Vydáno: 1987 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Lékař umírajícího času, 1984
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lekár umierajúceho času. Přihlašte se a napište ho.
Musela jsem si nejdřív zvyknout na způsob psaní, který se liší od mladších autorů, jejichž knihy chrlí vydavatelé dnes.
Je zde výborně popsaná atmosféra, kniha mnohem víc vybízí k představivosti a popřemýšlení. Proto se mi zpočátku myšlenky docela rozutíkávaly všemi možnými směry. Postupně mě to ale opravdu chytlo.
Samozřejmě jsem si musela najít i další podrobnosti o Jeseniovi.
A i když člověk ví, jak to dopadne, zůstává příběh zajímavý.
Kniha Lekár umierajúceho času v seznamech
1967 | Adelheid |
1997 | Údolí včel |
1973 | Zánik samoty Berhof |
2007 | Písečná kosa |
1984 | Lékař umírajícího času |
Má to tu körnerovskou (filosofující a snovou) atmosféru. A zajímavý obraz císaře Rudolfa II. Ale na rozdíl od čistě fiktivního, ale výborného Údolí včel mi tady to vymýšlení vadilo. Vyloženě mi byla na přítěž skutečnost, že autor popisuje duševní pochody u smyšlených příhod skutečně existující osoby. Zejména co se týče žen. Závěr už ale zase výborný, ten popis poprav. Jinak si nemůžu pomoct, ale celkem běžná historická fikce, kde si autor namísto skutečných událostí vypomáhá úvahami.