Lekcie přehled

Lekcie
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533807/bmid_lekcie-66438e421d3e1.jpg 4 56 56

Svet, rozdelený železnou oponou, počíta straty z druhej svetovej vojny, kým život jedenásťročného Rolanda Bainesa na internátnej škole ďaleko od ochrannej náruče jeho matky sa obráti naruby. Zraniteľný chlapec priťahuje učiteľku klavíra, čo zanechá v dospievajúcom mladíkovi spomienku na lásku, ktorá nikdy nevybledne. Na životnom príbehu hrdinu s výraznými autobiografickými črtami autor zachytáva osem dekád ľudskej existencie od Rolandovho povojnového života v Líbyi, suezskej a kubánskej krízy cez roky tchatcherizmu, pád Berlínskeho múra, nástup Tonyho Blaira, inváziu do Iraku, brexit a napokon covidovú pandémiu až podnes. Všetky historické udalosti podáva prostredníctvom hodnoverných opisov očitého svedka – najprv nezrelého chlapca zmietaného erotickými fantáziami, potom dospievajúceho mladého muža, intelektuála v strednom veku a napokon otca a starého otca. Vždy však vo vzťahu k najbližším ľuďom, ktorí významne ovplyvňujú jeho vnútorný vývoj, k despotickému otcovi, poddajnej matke a trom ženám... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Lessons , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lekcie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

pistalka
04.06.2024 5 z 5

Je vlastně až s podivem, jak dlouho si tak výborný vypravěč jako McEwan šetřil svůj první skutečně rozsáhlý román. Příběh se rozvíjí popisem dětství krátce po druhé světové válce a přes pětisetstránkový oblouk nás autor dovede ke starému muži v období covidu. Velmi suverénním vyprávěním, které není skoupé na čtenářsky atraktivní scény, avšak nenese s sebou lacinou melodramatičnost, mně kniha připomínala jiného suverénního vypravěče z druhé strany Atlantiku – Irvinga. Autor McEwan ústy hlavního románového protagonisty komentuje politickou situaci: uvolnění poměrů v 60. letech, pád komunismu i krize 21. století. Zároveň prostřednictvím svých postav popisuje proměnu společnosti, rodiny i lidských vztahů, s adekvátní citlivostí a chirurgickou přesností. A léta běží. Tohle je román!

Crimble
30.04.2024 5 z 5

Musím příznat, že zpočátku jsem to na pět hvězd netipoval. Prokousával jsem se těžko, a trošku jsem pochyboval, zda autor nehoní moc zajíců najednou. Postupně to začalo do sebe zapadat, gradovat a to byla čtenářská slast. McEwan je fenomenální a geniální. Zase mě dostal.


Prudence
09.04.2024 2 z 5

Měla jsem od knihy jiné očekávání. Příběh zajímavý, ale pro mě neuvěřitelně nudně a dlouze napsaný. V poslední třetině mě aspoň trochu zaujala konfrontace s osudovými ženami hrdiny, ale celkově jsem měla problém knihu dočíst.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Ignis fatuus, Host a další knižní novinky (23. týden)

02.06.2024


Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lekcie v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených4x
v Knihotéce64x
v Chystám se číst199x
v Chci si koupit56x
v dalších seznamech4x