Letní sázka přehled
Emily Henry
Augustus Everett je uznávaný autor klasických románů. January Andrewsová píše romantické příběhy. Zatímco její příběhy končí happy endem, jeho knihy vrcholí tragickou smrtí nebo deziluzí všech hrdinů. Pro January byla rodina vždycky oporou, Gusovo dětství nebylo zrovna procházkou růžovým sadem. Jsou jako noc a den (nebo jako leden a srpen). Jenže jsou skutečně všechny věci v životě tak, jak se jeví na první pohled? January přijíždí do nově zděděného domu na břehu Michiganského jezera v ne úplně dobrém rozpoložení: tíží ji otcova smrt a tajemství, které se po jeho smrti dozvěděla. Navíc se jejím novým sousedem stane právě Gus, bývalý spolužák z vysoké školy, s nímž celé roky studia soupeřila. Rychle ale zjistí, že toho mají společného mnohem víc než jen zážitek z dávného kolejního večírku. Například to, že oba shodně trpí neschopností dopsat svou knihu. A tak spolu tihle dva jednoho pošmourného večera trochu nečekaně uzavřou sázku, která je má vyvést z autorské krize: Augustus stráví celé léto psaním o něčem se šťastným koncem a January se pokusí napsat velký americký román. Ona ho pro inspiraci bere na výlety do míst, k nimž patří pořádná dávka romantiky, zatímco on s ní objíždí přeživší pamětníky sebevražedného kultu (co jiného by se od něj taky dalo čekat?). Plán je, že oba svou knihu dokončí a nikdo se do nikoho nezamiluje. Vážně.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , MetaforaOriginální název:
Beach Read, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Letní sázka. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mě překvapila hloubavým obsahem, plným myšlenek a pocitů. Hlavní hrdinové, Gus a January, procházeli složitými životními situacemi, které byly skvěle vykreslené a působily velmi reálně. Oba se museli vyrovnávat se svými vlastními problémy – každý s něčím jiným. Bylo neuvěřitelné, jak se jejich cesty opět protnuly, což do příběhu vneslo určitou osudovost.
I když jsem očekávala více humoru a letní romantiky, příběh mě zaujal svým vážným podtónem a vtipnými momenty, které byly dobře vyvážené. Bavilo mě sledovat soutěžení a dokazování si něčeho mezi Gusem a January, ačkoliv jsem možná čekala trochu větší vyhrocení. Nechyběla mezi nimi chemie a vývoj romantické linky působil přirozeně a reálně. Líbilo se mi, že oba dva byly spisovatelé a ten proces tvoření jejich příběhů byl zajímavý.
Ke konci knihy jsem měla pocit, že se děj trochu táhne, a těšila jsem se, až zjistím, jak vše dopadne. Některé scény se mírně opakovaly, což by šlo možná lehce zkrátit, ale i přesto jsem si čtení užila. Kniha ve mně zanechala velmi dobrý pocit a rozhodně se podívám i po dalších dílech této autorky.
Letní sázka mě příjemně překvapila svou hloubkou a reálností postav. Pokud hledáte knihu, která vás donutí zamyslet se nad životem a zároveň vás pobaví, určitě po ní sáhněte.
4,5/5
Tak za mě ne. Chtěla jsem si přečíst nějakou letní romanci, jenže zase to neklaplo. I když se to zpočátku nezdálo, stejně to bylo zase jen naivní, hloupé a nudné. Všechno je to psáno na jedno brdo, není tam nijak rozebraný rodící se vztah hlavních postav - detaily, díky nimž to čtenář prožívá. Zdá se mi, že autorka nemá smysl pro gradaci a pointu, bylo to psáno pořád stejným tempem. Tohle bylo šlápnutí vedle, nic pro mě....
Čtení, které vás navnadí na léto
15.07.2024
Knižní novinky (20. týden)
16.05.2021
„S písaním romantických príbehov so šťastným koncom je to takto: ide to ľahšie, ak im veríte.“
„Zápletku som mohla spriadať celý deň, a bolo to úplne zbytočné, ak som sa nevrhla dolu hlavou do príbehu, ak sa sám príbeh neodvíjal a nekrútil ako cyklón, nevťahoval ma do seba. Presne toto som mala vždy najradšej aj na čítaní a presne toto ma na začiatku prinútilo písať. Ten pocit, že sa tu ako pavučina spriada nový svet, formuje sa okolo vás a napokon sa vám celý ten nový výtvor odhalí.“
„Ak si myslíš, že príbeh sa končí smutne, tak len preto, že sa ešte naozaj neskončil.“
Kniha Letní sázka v seznamech
spisovatelé romantika pláže o knihách
2021 | Letní sázka |
2023 | Knihomolové |
2018 | Milionkrát June |
2022 | Alex, léto a já |
2024 | Kde je mi dobře |
Čekala jsem asi něco jiného. Kniha není špatná, řeší důležité témata, ale hlavní postava mi tak od půlky knihy začala lézt na nervy. Chápu dlouhé hloubavé myšlenky, ale občas to přehaněla a dost mě to odrazovalo.