Bystvor: Minulosť voľného kozáctva, Kniha 4 přehled
Svetozár
Letopisné dedičstvo predkov série
< 4. díl
Kto je to kozák a kedy sa kozáci objavili? Ako to v skutočnosti bolo s kozákmi a kozáctvom sa pokúsime zistiť v tejto výnimočnej knihe, ktorá sa venuje voľnému kozáctvu. Pátrať začneme od samotného pojmu „kozák“. Kozák (po rusky kazak) podľa staroslovanského jazyka znamená nasledovné: „KA“ – „ten, ktorý do seba nasal, vsal“, „Z“ – „zhora“, „As“ (A) - Boh, stvoriteľ Zeme, „K“ – „jednota, zjednotenie“. Takže, keď to všetko spojíme, KOZÁK je človek, ktorý nasal do seba Božskú múdrosť, zjednocuje všetko na Zemi. Čím sa v minulosti zaoberali kozáci a kde žili? V starodávnych časoch sa nachádzali na hraniciach slovanskej Dŕžavy Rassenie, neskôr Tartarie, a ešte neskôr – Ruského impéria, chránili ich jednotu a teritoriálnu celistvosť. Pojem KOZÁK mal absolútne presné chápanie, ponímanie, ktoré bolo uvedené vyššie. Kedy vznikol a rozšíril sa pojem „kozák“? Nahliadneme do minulosti, ktorá odpovie všetkým, ktorí chcú poznať pravdu a nie sú zaťažení rôznymi chýrmi a dogmami najnovšieho obdobia. O kozáctve písali viacerí autori. Mnohí z nich oddane ospevovali slúženie kozákov samoderžaviu, cárovi. A aj preto mnohí falzifikovali minulosť kozáctva. Avšak mali iba mizernú zdrojovú základňu, nemohli vytvoriť jasný a neprotirečivý obraz minulosti kozáctva. Napriek tomu intuitívne vycítili slovanské korene kozáctva a dokázali vytvoriť fundament pre nasledujúce – oveľa pravdivejšie vyobrazenie minulosti kozáctva.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bystvor: Minulosť voľného kozáctva, Kniha 4. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Bystvor: Minulosť voľného kozáctva, Kniha 4 v seznamech
Rusko Slované, slovanství carské Rusko kozáci ruské dějiny slovanská mytologie
2017 | Bystvor: Bytie a tvorba Slavianov a Árijcov, Kniha 1 |
2017 | Bystvor: Bytie a tvorba Slavianov a Árijcov, Kniha 2 |
2018 | Bystvor: Od Tartarie k Moskovskej Rusi, Kniha 3 |
2021 | Bystvor: Minulosť voľného kozáctva, Kniha 4 |
Kniha má hodnotu asi ako prvý diel tohto knižného radu Bystvor. Je naozaj smutné, že na toto sa na Slovensku míňa papier.
1. Výklad názvu „kozák“ podľa tzv. písma bukvica. V Rusku, Česku i u nás vyšlo niekoľko kníh o tomto akožestarobylom písme, a keď si pozriete význam písmen a slabík, majú ich aj tucet každá, takže z K AZ AS viete vyskladať aspoň dvadsať rôznych viet, nie iba tú „Človek, ktorý nasal do seba božskú múdrosť, zjednocuje všetko na Zemi“. V skutočnosti (mimo sveta tohto spisovateľa) nie je dodnes jasné, ako slovo „kozák“ vzniklo, skadiaľ pochádzali predkovia kozákov. Známejších je 14 rôznych vysvetlení https://youtu.be/aJaaBWBdZcA.
2. Pôvodcom knihy je príslušník súčasnej ruskej národnosti, preto si prekrúca dejiny tak, aby čitateľ pochopil, že Ruská ríša bola vlastne následníčkou akýchsi útvarov ako Rasénia a Tartária, a že všade tam pôsobili Kozáci (nie, ani archeologických, ani písomných prameňov sa nedočkáte = všetko stojí iba na tvrdení spisovateľa a iných jemu podobných spisovateľov z divokých 90. rokov v Rusku). V tejto spojitosti vrelo odporúčam článok uverejnený v 52. čísle časopisu Reconquista (na rozdiel od Svetozára sa pôvodca článku odvoláva na písomné a archeologické pramene, nie novodobú spisbu).
3. Spisovateľ sa úplne vyhýba opisu Záporožských kozákov, pretože by sa musel vyjadriť k tomu, ako Ruská ríša zničila kozácke zriadenie na Siči (súčasná Ukrajina) a z voľných kozákov spravila husárov a zvyšok vykynožila. Тинченко, Ярослав: Від козаків до гусарів та карабінерів. Як було зламано козацькі звичаї у XVIII столітті. Kiev: Темпора, 2018.
4. Samostatne o záporožských kozákoch sa u nás nedočítate, pretože ako celok zanikli už v 18. storočí (v menšom meradle prežilo kozáctvo v niektorých oblastiach), zatiaľ čo ostatní kozáci ako celok (stav) prežili až do 20. storočia:
- Kozáci (Stanislav Auský)
- Kozáctvo (Stanislav Auský)
- Letopisy kozáctva. Kozáci v Centrální Evropě (Josef Dolejší)
5. V roku 1926 sa k ukrajinskej národnosti hlásilo 915 450 kubáňskych kozákov, v roku 2010 84 000... V roku 1917 vznikla Autonómna republika Kubáňsky kraj. Vo februári 1918 z toho vznikla Kubáňska národná republika a zákonodarná kubáňska rada prijala rezolúciu o spojení s Ukrajinou na federatívnou základe. Skoropadský (vodca Ukrajiny) chcel vojensky pomôcť Kubáni, no napokon k tomu nedošlo a boľševici obsadili tak Kubáň, ako i UNR (Skoropadský začlenil Ukrajinu do federatívneho zväzku s Ruskom – následne bol porazený Petľurom a Ukrajina mala na istý čas opäť samostatnosť). Do roku 1925 pôsobila na Kubáni KPA (Kubáňska povstalecká armáda – podobne ako neskôr UPA). Koniec 20. – začiatok 30. rokov: poukrajinšťovanie. Tú vidia ruskí nacionalisti ako kameň úrazu, vznik ukrajinstva. No šlo o opätovné poukrajišťovanie, nie o pomyselný bod 0. Na Kubáň putovali ukrajinskí učitelia a umelci, vedenie Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky žiadalo pripojenie ukrajinsky hovoriacich krajov k Ukrajine. Ale prišila kolektivizácia, rozkulačovanie, hladomor... Počas hladomoru zomrelo cez 5 miliónov Kubáňcov, predovšetkým dedinčanov, medzi ktorými bolo skoro 70 % Ukrajincov. Následne bola Kubáň osídľovaná obyvateľmi z Ruska. Počas druhej svetovej pod vedením UPA pôsobila na Kubáni KOPA, kozácka povstalecká armáda. Heslo: Slava Kubani! Herojam Slava! Prísaha vojakov KOPA bola Ukrajine. KOPA bojovala do roku 1950.