Dědici zlatého krále přehled
Ludmila Vaňková
Lev a růže série
Tento román je součástí historického cyklu o Přemyslovcích (Král železný, král zlatý, Zlá léta, Dědici zlatého krále) v němž autorka zobrazila slavnou epochu českých dějin. Děj je zasazen do doby panování Václava II., kdy vrcholí spory mezi Přemyslovci a mocnou jihočeskou šlechtou. Hlavní dějovou linii tvoří konfliktní stav Václava II. K Závišovi z Falkenštejna, vztah plný lásky i nenávisti, oddanosti i zrady, moci i slabosti. Ústřední motiv doplňuje milostný příběh Ulriky, dcery Záviše, a Hynka z Lichtemburka, jejich láska prošla mnohými úskalími, vzájemným nepochopením a vykvetla silným citem až po pětiletém manželství. Mladý Václav II. (tehdy třináctiletý) přijíždí jako český král do Prahy, aby se ujal moci. V jeho počínání mu nejvíce pomáhá Záviš z Falkenštejna, druhý manžel královy matky Kunhuty, velký bojovník a vůdce jihočeské šlechty. Zemi vládne prostřednictvím Václava vlastně on, což vyvolává nesouhlas mnoha pánů a hlavně biskupa Tobiáše, jenž nemůže uskutečnit své ziskuchtivé cíle. Autorka tu rozehrává spletitý příběh, který postihuje nejdůležitější události té doby a přibližuje silný citový vztah Václava k Závišovi. Dozvídáme se tak o přijetí královy matky a sestry Anežky ke dvoru, o příjezdu mladičké české královny Guty, dcery Rudolfa Habsburského, do Prahy, o mocenských zájmech šlechty věrné Habsburkům, proti nimž vystupovala jihočeská šlechta v čele se Závišem, o intrikách ohrožujících český trůn (politika Mikuláše, králova nevlastního bratra, Albrechta Habsburského apod.), ale i o snahách získat polské území a o úmrtí Kunhuty. Děj vrcholí sňatkem Záviše s Alžbětou, sestrou zemřelé Kunhuty. Vzbudí tím obrovskou nelibost u královského dvora a Václavovu žárlivost. Král podlehne našeptávání o Závišově zradě a nechává jej uvrhnout do vězení. Počíná tažení proti jihočeským pánům a Závišovým přívržencům. Jedním z vůdců se stává králův bratr Mikuláš. Ten také dává rozkaz k Závišově popravě. Je sťat před zraky svého bratra Vítka z Hluboké u bran obléhaného hradu. Spory však pokračují dál, ani jedna strana plně nevítězí. Vydání druhé.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dědici zlatého krále. Přihlašte se a napište ho.
Kdysi jsem četl pár knih od Vaňkové v pubertě a vnímal jsem je spíš historicky než jako beletrii. Teď jsem po této knize sáhl vyloženě jenom kvůli výzvě - máme jich doma spoustu, máma ji má moc ráda. Upřímně jsem se při čtení dost nudil, i když jsem si říkal, že by to mohlo mít úspěch v podobě filmu, tam by asi se dalo leccos prominout, co ten papír nese těžko, možná by to bylo i plus. Je vidět, jak autorka ty Přemyslovce nemusí, to si pamatuju i z těch knih, co jsem četl tehdy. Naopak Záviš je v této knize v podstatě polobůh a spousta postav je tak nějak podivně nahozená... No, nějaké hvězdičky jí dám, nebyl to nakonec už můj šálek kávy, ale zase mě to nevytočilo jako spousta jiných. Je mi jasné, že autorka své čtenáře má a je to dobře, protože odpad to rozhodně není (na to máme jiné grafomany historické prózy), jenom nuda.
Knížky paní Vaňkové, sérii Lev a růže jsem si koupila s velkou láskou v roce 1995 (poznámka v knize) . V té době jsem její knížky hltala, milovala, prožívala... Knížky se mnou zvládli několikero stěhování i třídění knihovny. Letos jsem si naplánovala pročtení knih které mám tak dlouho, jestli na mě ještě budou působit, jestli je nemám pustit dál. A s překvapením pro mě na mě působí stejně jako před lety. Nemohu se odtrhnout, hltám je, čtu do noci a jsem šťastná se svými hrdiny. Z celé série je pro mě 3 kniha asi nejvíc přitažlivá. Děkuji Vám paní Vaňková za to co jste dala světu, svým čtenářům. S hlubokou úctou. Dalšími knihami se budu postupně probírat, mám jich celou polici, některé i s vaším podpisem.
Kniha Dědici zlatého krále v seznamech
Přemyslovci Václav II., král, 1271–1305 romantika české dějiny Záviš z Falkenštejna, 1250-1290 český středověk
1997 | Cval rytířských koní |
1994 | Král železný, král zlatý |
2004 | První muž království |
1995 | Žebrák se stříbrnou holí |
2008 | Příběh mladšího bratra |
Třetí díl a čte se to jedním dechem.