Lev, čarodějnice a skříň přehled
C. S. Lewis (p)
Letopisy Narnie série
Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie! ; Sledujte příběh sourozenců Petra, Zuzany, Edmunda a Lucie v zemi obrů, trpaslíků, kentaurů a dalších tajemných bytostí, zakletých Bílou čarodějnicí.
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , Fragment (ČR)Originální název:
The Lion, the Witch and the Wardrobe, 1950
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lev, čarodějnice a skříň. Přihlašte se a napište ho.
Z názorů a některých postojů (ženy a boj) je znát, že je to starší dílo. Navíc hodně ovlivněno biblí. Autor v podstatě postavil dětský příběh na biblických základech. Přesto je to pěkný příběh o vítězství dobra nad zlem. Ale, aby dobro vyhrálo je potřeba za něj také bojovat a něco obětovat. Nepřichází zadarmo. Z tohoto důvodů se dá číst Narnie jen jako příběh s poučením. I dospělý si občas rád přečte o místě, kde zvířata mluví a žijí nymfy a jednorožci. Protože za touto „pohádkovou“ fasádou najdete příběh, který něco sděluje.
Zbožňuji filmové zpracování a myslím, že se knihy drží docela věrně. Kdysi jsem četla, nyní audiokniha vyprávěná M. Táborským. Ale řekla bych, že díky filmu znám tenhle díl nazpaměť. Na druhou stranu v knižním zpracování začínám vnímat určitá poselství mezi řádky, které jsem dříve moc nevnímala.
„Jednoho dne budete dost staří na to, abyste znovu začali číst pohádky. - C. S. Lewis“
Kniha Lev, čarodějnice a skříň v seznamech
v Přečtených | 5 568x |
v Knihotéce | 1 122x |
přátelství děti křesťanství zfilmováno fantasy pro děti dobrodružství rozhlasové zpracování fantasy mluvící zvířata
1991 | Lev, čarodějnice a skříň |
2008 | Rady zkušeného ďábla |
1993 | Čarodějův synovec |
1992 | Princ Kaspian |
1993 | Poslední bitva |
Bible v podstatě převedena do knižní série příběhů pro děti. To by samo asi nevadilo. Co už vadí je, že logické neduhy či neprůhledné mechanismy "zázraku" (nevím jak to jinak napsat), které jsou v Bibli, jsou i tu (např. vše okolo Aslana).