Lev, čarodějnice a skříň přehled

Lev, čarodějnice a skříň https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76725/bmid_lev-carodejnice-a-skrin-dPV-76725.jpg 4 3135 3135

Letopisy Narnie série

< 1. díl >

Čtyři sourozenci projdou tajemnou skříní a ocitnou se v Narnii – v zemi, kde žijí mluvící zvířata a kterou ovládá zlá Bílá čarodějnice. Děti se snaží obyvatelům Narnie pomoci, ale když jsou všechny naděje téměř zmařeny, návrat bájného lva Aslana zvrátí běh událostí a do země konečně přijde jaro. Starý profesor si žil ve svém vlastním světě, a nechal děti – Petra, Zuzanu, Edmunda a Lucinku – hledat si vlastní zábavu v obrovském starém domě. Byl to dům, který vám připadá nekonečný, a člověk tu narazil na spoustu nečekaných míst: na desítky ložnic, ale také na hrozně dlouhou místnost plnou obrazů, kde bylo i celé rytířské brnění, na pokoj ověšený zelenými čalouny, kde v rohu stála harfa, nebo na celou řadu navzájem propojených pokojů, které byly plné knih. Jeden pokoj však byl úplně prázdný až na velkou skříň. Lucinka se jednoho dne rozhodla ji prozkoumat a jak se prodírala mezi kabáty, všimla si, že jí něco křupe pod nohama. Sklonila se, aby to ohmatala, ale místo aby ucítila hladké tvrdé dřevo, dotkla se něčeho měkkého, sypkého a velice studeného. Také na ni padalo něco chladného a měkkého. Vzápětí zjistila, že stojí uprostřed lesa, je tma, pod nohama má sníh a vzduchem poletují vločky. Tak se dostala do podivné, magické země jménem Narnie. Legendární dobrodružství právě začíná…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Lion, the Witch and the Wardrobe , 1950


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lev, čarodějnice a skříň. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (343)

Michelle13
10.03.2024 5 z 5

Máme tady další pokračování úspěšné fantasy série. Zavádí nás do fascinujícího světa Narnie, kde se střetávají dobro a zlo, a kde se otevírá brána do nesmírných dobrodružství.
Hlavní postavy, sourozenci Petr, Zuzana, Lucie a Edmund, jsou zavedeni do světa plného tajemství a magie, kde se musí postavit Bílé čarodějnici a jejím zlem. Autorova schopnost vytvářet živé a poutavé postavy nás vtahuje do jejich dobrodružství a neustále nám připomíná hodnoty jako odvaha, přátelství a spravedlnost.
Styl psaní je kouzelně poutavý, ať už jde o popisy Narnie nebo dialogy mezi postavami. Autor se vyvaroval komplikovaného jazyka a udržuje příběh srozumitelný i pro mladší čtenáře, což přispívá k univerzálnosti knihy - knihu a vlastně celou sérii si zamiluje úplně každý.
Jedním z nejvíce dojímavých prvků je symbolismus v příběhu, který může oslovit čtenáře na hlubší úrovni. Příběh nabízí mnoho vrstev interpretace a otevírá prostor pro diskuzi o morálních tématech.
Na závěr mohu říci, že je to nezapomenutelný příběh a vlastně počátek v Narnii. S lehkostí, s jakou autor kombinuje magii a dobrodružství, je tato kniha vhodná pro všechny věkové kategorie. Máme tu stvořený svět, který zůstane ve vašich srdcích a připomíná nám, že i v nejtemnějších časech může triumfovat dobro.

Lucif
15.02.2024 5 z 5

Nádherná, malá knížečka. Četla jsem jí už několikrát, líbila se mi asi víc než film (ale film byl také dobrý - naštěstí jsem mezi přečtením a shlédnutím filmu měla větší pauzu, tak jsem moc neporovnávala). Když měl syn popsat postavy, o Edmundovi napsal: "důvěřivý". Nenapadlo by mě to, ale přišlo mi to vlastně velmi výstižné. Rozhodně doporučuji tuto knihu i další "Letopisy Narnie". Četli jsme je (se sourozenci) už jako malí a líbí se nám i teď, když máme děti, a dětem se také líbí ;0)


ivka7708
08.02.2024 5 z 5

Krásne napísaný príbeh pre deti aj dospelých. Oproti filmovému spracovaniu je to viac rozprávkové, ale určite vhodnejšie pre deti než film. Scény s Aslanom sú veľmi dojemné. Narnia je moja srdcovka.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Jednoho dne budete dost staří na to, abyste znovu začali číst pohádky. - C. S. Lewis


Kniha Lev, čarodějnice a skříň v seznamech

v Právě čtených27x
v Přečtených5 469x
ve Čtenářské výzvě391x
v Doporučených240x
v Knihotéce1 104x
v Chystám se číst350x
v Chci si koupit77x
v dalších seznamech38x