Leviatan přehled

Leviatan
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51586/bmid_leviatan-zeP-51586.jpg 4 27 27

Další zdařile vystavěný a umně napsaný román s rychle se odvíjejícím dějem a napínavou zápletkou, ostatně právě na to je čtenář u Paula Austera zvyklý. Tentokrát se jedná o příběh muže, na jehož manželství i intelektuální schopnosti vypravěč – jeho nejlepší přítel – žárlí. Poté, co muž náhle zemře, snaží se vypravěč kousek po kousku poslepovat okolnosti, které jeho smrti předcházely, ve snaze dobrat se pravdy dřív než ti, kteří případ vyšetřují, a prosadit vlastní verzi událostí. Poutavé vyprávění kombinující literární prvky psychologického románu a detektivního příběhu se dotýká přátelství a zrady, tělesné touhy a odcizení a odhaluje, jak nepředvídatelnými cestami může násilí pronikat do každodennosti lidského života.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor

Leviathan, 1992

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Leviatan. Přihlašte se a napište ho.

JP
03.01.2021 4 z 5

Stejně jako Nabokov v 'Bledém ohni' i Auster buduje obdobně postavu Benjamina Sachse skrze hlavního vypravěče Petera Aarona a určitě by se našlo i několik dalších paralel. Link k postavě Sachse je Theodore Kaczynski, takže je jisté, že jde o klasické snoubení reality a fikce.. a co je vlastně co a je to vůbec? "Klasický Auster", míchající svůj koktejl a hrající si s tolika motivy a tématy, které dokáže chytlavě pojit dohromady a rozvíjet nečekanými způsoby - jak jsem psal u 'Knihy iluzí': spirála, ve které se necháváte rádi ztrácet. Na Austerovi je nejlepší, že něco tak postmodernistického dokáže být zároveň tak čtivé a díky svému nádechu mysteriózna, obdobně jako u krimi / thrillerů od Davida Lynche, i poutavé. Sám příběh mě ale tentokrát až tolik nechytil.

Oleg_Kabelac
09.10.2017 3 z 5

Čte se do skvěle. Auster umí opravdu poutavě vypravovat. Ovšem mě připoutal k příběhu, který až tak nezaujal.

Knišíl
22.06.2017 5 z 5

V pořadí osmá kniha od P. Austera a znovu musím napsat, že je pro mě Auster jeden z nejlepších "vypravěčů". V ČR však moc známý není, což mě mrzí, určitě by si jeho knihy zasloužily větší pozornost. Teď už k samotné knize. Leviatan je podle mě jedna z jeho nesrozumitelnějších knih s autobiografickým podtextem. (Hlavní vypravěč spisovatel Peter Aaron neboli Paul Auster?). I v této knize Auster dokázal popsat život v jeho paradoxech, náhodách a tragédiích. Kniha oplývá mírně detektivních nádechem, ale určitě se nejedná o detektivní žánr, nakonec Austerovi knihy se nedají zařadit pod jediný žánr stejně jako život samotný jsou rozmanitým mixem dobrodružství, romantiky, záhad, nudného nedělního dopoledne, vzrušujícího pátečního večera atd.

Kniha Leviatan v seznamech