Osudový nepřítel přehled

Osudový nepřítel
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29978/bmid_osudovy-nepritel-fzX-29978.jpg 4 12 12

Lew Archer série

Napínavý příběh, v němž detektiv Lew Archer řeší náročný případ s příliš mnoha otazníky a odhalí rodinné tajemství.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art

The Instant Enemy, 1968

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osudový nepřítel. Přihlašte se a napište ho.

mi-380
02.08.2024 4 z 5

Čtení s porozuměním, hlavní dovednost, kterou vyžadují Macdonaldovy romány o zločinu. Tentokrát jde o extrémně zamotanou historku, údajně silně autobiografickou (Tom Nolan, Library of America), kde se (jako obvykle) prolíná smutná současnost (to znamená šedesátá léta) s tragickými událostmi, které se podařilo utajit předchozím generacím. Důstojný následovník Chandlera mi i tentokrát připravil napínavou a vydatnou četbu, ovšem bez poznámkového bloku bych se, ve spleti jmen a mixu generačních vztahů antihrdinů, jistojistě ztratil, se smutným závěrem, že po přečtení zůstane sice příjemný pocit, ale vzpomínka na děj se rozpustí ve změti ostatních autorových archerovek a zmizí jako ztracené mládí a vůně parfému jeho kdysi tak krásných femme fatale.
85 % (zatím pouze 12 hodnotících s průměrem 85 %).

Nebyl příliš starý, ale jeho tělo bylo používáním pokřivené a jeho sešitá tvář byla zasazena do odlitku trvalého tvrdohlavého selhání. Jeho jasné modré oči vypadaly podivně nevinně jako u muže, který nikdy nebyl zcela začleněn do lidské společnosti. Takové muže jste vídali v malých městech, v poušti, na cestách. Nyní se shromáždili v dutých jádrech měst.
...
Musel jsem si přiznat, že jsem pro takové noci žil, pohyboval jsem se po velkém rozbitém těle města a navazoval spojení mezi jeho miliony buněk. Měl jsem bláznivé přání nebo fantazii, že den před svou smrtí, pokud vytvořím všechna správná nervová spojení, město úplně ožije. Jako Frankensteinova nevěsta.

March
13.09.2019 5 z 5

Plný počet, i když je detektivka časově "historicka", byla to jízda. Rozuzlení bylo pro mě překvapením, ale jak se dá napsat skvěla detektivka...není potřeba hodně krve, ani moderní techniku, stačí mít mozek:-)

bertrand
28.07.2016

Ano, pokud si vzpomínám, toto je jedna z těch lepších Macdonaldových Archerovek. Sice po jejím přečtení okamžitě přestanete rozlišovat, která z nich to vlastně byla, takže - jako teď já - hodnotíte spíše takový prchavý zbytkový dojem z ní.... civilní odpočinková detektivka, která neomrzí, ale také nic jiného nenabídne...bohužel a bohudík

Kniha Osudový nepřítel v seznamech