Liek přehled
Arthur Hailey
Bestseller z prostredia farmaceutickej firmy. Do zákulisia farmaceutického priemyslu nazerá prostredníctvom portrétu úspešnej, ambicióznej a čestnej ženy, matky dvoch detí, ktorá je zároveň agentkou a neskôr prezidentkou firmy Felding-Roth.......
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 1988 , PravdaOriginální název:
Strong Medicine, 1984
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Liek. Přihlašte se a napište ho.
Farmaceutický průmysl nás v dnešní době "ovladá" víc a víc. I když je kniha napsaná před 40-ti lety, děj je stále aktuální. Příběh vypráví o velmi pilné, možná trochu tvrdohlavé ženě, která ve velké firmě uměla použít svůj šarm, vzdělání při testování a výrobě nových léků. Autor velmi pečlivě poukazuje druhou stránku, kterou my nakupující moc neznáme a to detail výzkumu, pokusy, předpisy, dlouhé schvalování. Neopomněl nastínit vztahy mezi zaměstnanci - lékaři, jak se i jich dotýká nabídka, propagace nových léků. Některé pasáže byly až moc dlouhé, u pár jsem byla zděšena, kam až lékařský tým "upadne". Peníze i v tomto odvětví bohužel hrají velkou roli, to vidíme denně, protože dnes samotný doktor léčí pod tlakem firem, pod tlakem výši nabídky. Přesně, jak je v knize popsáno. Kniha se mi líbila, jen mě mrazí po těle z některých důsledků.
Autor zestárl a to se, zdá se mi, promítlo do tohoto románu. Je napsán tak, že se velmi dobře čte, čtenář netápe, je stále v obraze, ale na to jsme byli zvyklí i dříve. Co se mi tolik nelíbí je příběh, který je až příliš rozvláčný, občas doplňován nepodstatnými vedlejšími odbočkami, chybí mu více spádu, více dramatičnosti, ba co víc - více přesvědčivosti a uvěřitelnosti. Hailey prostě jen suše vypráví. Jeho hrdinové jsou nemastní neslaní, a to včetně hlavní hrdinky. Ve svém postavení se prostě nemůže chovat tak, jak je vylíčeno. Je to taková trochu pohádka. Na druhou stranu určitě román neodsuzuji a jsem rád, že jsem si ho přečetl, protože i přes mé výhrady přináší zajímavý a užitečný pohled na farmaceutický průmysl. Proto při 70% dávám 4*. 23. 3. 2024.
Kniha Liek v seznamech
etika zdraví a léky výzkum léků léky, léčiva lékárnictví, farmacie vývojové poruchy doktorské studium výzkumné studieAutorovy další knížky
1991 | Konečná diagnóza |
2013 | Detektiv |
1977 | Hotel |
1991 | Účinný lék |
1998 | Přetížení |
Hailey tentokrát napsal napínavý a čtivý román ze zákulisí farmaceutického průmyslu. Děj se točí hlavně kolem výzkumu, vývoje a následného zavádění stále nových a nových léků do prodeje. Autor zde opět prezentuje výbornou znalost popisovaného prostředí. Není to sice jeho úplně nejlepší román, ale určitě také stojí za přečtení. Čtenář se rozhodně nudit nebude.