Lingvistické pohádky přehled

Lingvistické pohádky
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242333/bmid_lingvisticke-pohadky-0ZK-242333.jpg 4 94 94

Lingvistické pohádky jsou již čtvrtou Niklovou autorskou knihou. Tentokrát si vyhrál s jazykem – čeština je k tomu opravdu mimořádně vhodná - dá se na ní vyřádit s písmenky, slovy i větami (Pohádka o X, Holá pohádka se zase skládá jen z holých vět atp.) nebo třeba zvukomalbou. Tvorba jazykohravých pohádek se vyvíjela také podle toho jaká groteskní zvířata, písmena nebo kombinace obojího v Niklově skicáři vznikají... Petr Nikl o sobě říká, že je víceoborový šašek. Jeho hlavní činností je hra, kterou se pokouší předávat prostřednictvím loutek, obrazů, objektů, ilustrací, textů a divadelních scén. Rád taky zpívá a tančí.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lingvistické pohádky. Přihlašte se a napište ho.

JulietRocks
12.03.2023 5 z 5

Tak tohle je skvost... Jsem zastánce toho, že pohádky by měly dospělé bavit stejně jako děti a to tato knížka určitě splňuje.

xxtom
17.10.2021 2 z 5

Hodně zvláštní pohádky doplněné neméně zvláštními ilustracemi. Úplně si nejsem jistý, jestli jsou určeny dětem. Někdy jsem musel řádky číst několikrát a i tak jsem asi nepochopil, co chtěl autor říct. Autor si ale hlavně hraje s češtinou a některé obraty a kontrukce jsou zajímavé.

Ithaka
19.01.2021 5 z 5

Dárek pro kluky od našeho kamaráda. Příjemné překvapení pro celou rodinu. Četli jsme na dobrou noc stále dokola. Radostný chaos podněcoval dětskou fantazii k vymýšlení vlastních fantaskních světů. Jazykové bajky nás navíc donutily vysvětlovat dětem některé složitější výrazy, ale o tom to přeci je - trávit společně čas a objevovat nepoznané! Příjemný rituál rodinných večerů.

Ocenění knihy (1)

2007 - Zlatá stuha (Literární část: Beletrie pro mládež)

Kniha Lingvistické pohádky v seznamech

pohádky pro děti jazykověda, lingvistika

Petr Nikl
česká, 1960