Záhádky přehled
Petr Nikl
Záhádky jsou další Niklovou autorskou knihou a navazují na Lingvistické pohádky. Jde o komplexní umělecké dílo, které malé i větší čtenáře zavádí do světa hravé fantazie. Tentokrát jde Petr Nikl ještě o kousek dál – čtenář si bude moci sám skládat obrázky zvířat a fantaskních tvorů z jednotlivých rozstříhaných listů (hlavy, těla a nohou) a k tomu dotvářet texty na podobném principu jako to dělali už dadaisté. Kniha obdržela cenu Magnesia Litera 2008 pro nejlepší knihu roku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záhádky. Přihlašte se a napište ho.
Jedná se o knihu poezie pro děti, která se ale zavděčí kdejakému dospělému. Petr Nikl totiž vsází na hravost, jazykovou i obrazovou. P. Nikl je grafik, což se podepsalo i do podoby tohoto díla, můžeme v něm nalézt mnoho nádherných ilustrací. Typické jsou jednoduché, většinou oblé tvary a stínování. Ve středové části knihy, ve které si čtenář může sám sestavit příběh a zároveň i kresbu roztodivného zvířete, je několik po sobě jdoucích stran rozstříháno na tři stejné části. Podle mě tím P. Nikl klade důraz na hravost, kdy člověk může objevovat stále nové a nové možnosti, což ve čtenáři vzbuzuje radost ze čtení a dychtivost po nových příbězích.
Dále se uvnitř knihy nachází různé literární útvary, kromě básní jsou to například jazykolamy nebo hádanky. Myslím, že Zá Hádky nejvíc vystihují následující slova: nonsens, hravost, zvukomalba, neotřelost a propracovanost. Tím posledním myslím i na krásný zevnějšek knihy, jelikož je vázaná, nikoli lepená. Prostě nádherný kousek do knihovničky. :)
Ocenění knihy (3)
Zlatá stuha
(Výtvarná část: Krásná kniha pro děti a mládež jako celek)
Magnesia Litera
(Litera za knihu pro děti a mládež)
Magnesia Litera
(Kniha roku)
Kniha Záhádky v seznamech
2007 | Záhádky |
2015 | Lingvistické pohádky |
2008 | Pohádka o Rybitince |
2008 | Jělěňovití |
2002 | O Rybabě a Mořské duši |
Poezie nonsensu je mimo můj běžný záběr, takže jsem se ke knize dostala jen skrze čtenářskou výzvu (v roce 2008 získala hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera). Na jednu stranu vlastně souhlasím s předchozími komentáři. Malebné a obrazotvorné. Na druhou stranu mám s poezií tohoto typu ten problém, že mi z ní nic neutkví déle než pár dní. Kdybych ale Zá Hádky opakovaně četla malému dítěti, časem by se v knize našly kousky, které bych si zapamatovala a oblíbila.