Lionel Aspo přehled
Martin Amis
Hlavním hrdinou nového románu Martina Amise je Lionel Aspo: agresivní, ale nepříliš úspěšný zločinec z londýnského předměstí Diston, je zároveň opatrovníkem svého osiřelého synovce Desmonda Pepperdinea. Divoký, zábavný a dráždivý Lionel Aspo je moderní pohádka a zároveň podivuhodný román o ne vždy normálních rodinných vztazích od jednoho z nejlepších anglických spisovatelů dneška.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , PlusOriginální název:
Lionel Asbo: State of England, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lionel Aspo. Přihlašte se a napište ho.
Zábavné, občas trochu mrazivé. Působivé v popisu chudinského dějiště příběhu ("... v tabulce průměrné délky života by se Diston nacházel někde mezi Beninem a Džibuti ... v tabulce porodnosti by se Diston dostal někam mezi Malawi a Jemen..." :) ) Lionel je celou dobu totálně nesympatický záporák (hloupý, násilnický, buranský ... a ještě ke všemu posléze i nechutné bohatý), až ke konci jsem se přistihl, že přicházejí určitě záblesky sympatií. Je to taky člověk ... Des je jeho pravý opak a nemůžete ho nemít rádi. Výborná kniha.
Už od první věty ve stylu "je mi 15 a šukam svojí babičku" jsem věděl, že tohle bude především nehorázná zábava. Kurvahošigutntág po anglicku, dá se říct. A i když stejně jako Dědictví celkem srozumitelně tepe do kapitalsitický společnosti, budu si pamatovat především zábavný scénky konfrontace burana s těma "lepšíma lidma". Zásadní rozdíl není v tom, že Lionel je vopravdovej hajzl ale v postavě Desmonda, který je v podstatě jen pozorovatel a snaží se žít podle svého navzdory strýčkovu řádění. Nad vší tou bžundou se celou dobu sbírá tma, která exploduje ve skvělým finále. I když je to v podstatě banální kniha bez nějaký větší myšlenky rozhodně doporučuju.
Kniha Lionel Aspo v seznamech
anglická literaturaAutorovy další knížky