Lobotomík přehled
Pavel Bušta
Po dvou povídkových a dvou básnických sbírkách přichází mladý pražský autor se zbrusu novou prózou na rozhraní moderní pohádky s psychedelickými prvky a dystopické novely. Vypravěč příběhu, jenž si říká Lobotomík, chlapec s hlubokou jizvou na hlavě po prodělané operaci mozku, přebývá v podivném zařízení zvaném Nemříž. Mezi ještě podivnějším osazenstvem ústavu má dva blízké přátele: dívku Darju s poruchou slzných kanálků a červeného pavouka s tmavými slunečními brýlemi jménem Reginald. Jednoho dne důmyslný pavouk Reg zosnuje útěk všech tří přátel z ústavu a začíná nedlouhá, zato dobrodružná a fantaskní cesta za svobodou a poznáním, co vlastně je a co není skutečné. Pavel Bušta se hravostí v popisech alternativní reality pohybuje někde mezi Lewisem Carrollem a Tolkienem, fantazií a humorem jakoby pod vlivem LSD nezapře ani vliv Irvina Welshe.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lobotomík. Přihlašte se a napište ho.
3,5*
Upřímně nevím, jak tohle zhodnotit, protože jsem žádnou takovou knihu nečetla. Rozhodně smekám před autorovou fantazií a slovotvorbou. Kniha je zvláštní, originální a neotřelá jednohubka.
Knižní novinky (33. týden)
11.08.2019
Kniha Lobotomík v seznamech
2019 | Lobotomík |
2015 | Sigmundovy můry |
2013 | Expres Praha–Radotín |
2016 | Jednadvacátý století |
2013 | Dvojtváří |
Kniha je napsána hravě a s lehkostí, četla se mi velmi lehce, bohužel mi ale přijde, že je až příliš inspirována mnohem syrovější Vaňkovou Nezahradou - lobotomie, kamarád pavouk, motiv hledání reality a spousta dalších prvků se objevilo i tam. Dílo mi proto vůbec nepřijde originální.