Lucemburkové na českém trůně I. - České země v letech 1310–1378 přehled
Jaroslav Čechura
Lucemburkové na českém trůně série
1. díl >
Renomovaný historik a zkušený popularizátor, vědecký pracovník Národního muzea v Praze prof. J. Čechura se ujal nelehkého úkolu představit čtenářům dobu jednoho z největších rozmachů českého státu za vlády dynastie Lucemburků v letech 1310–1437. Připravované dva svazky se přitom zdaleka neomezují jen na vylíčení českých dějin v evropském kontextu za vlády Jana, Karla IV. (1. díl), Václava IV. a Zikmunda (2. díl), ale všímá si i hospodářství, dobového myšlení a spolu s tím i umění a kultury. Autor zároveň popisuje také středověkou civilizaci včetně života a zvyků jednotlivých vrstev vrcholné feudální společnosti v jejích proměnách.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lucemburkové na českém trůně I. - České země v letech 1310–1378. Přihlašte se a napište ho.
"ač Karel IV. byl ukrutný feudál, tak zaved u nás víno a né chmel"
Otec vlasti byl nejspíš naší nejzářivější hvězdou dějin, jeho orientace a schopnost správně vyhodnocovat a řešit situace byla jistě veliká. Bavily mě ale i politické dějiny vzestupu Lecemburků díky Karlovu děděčkovi, císaři Jindřichovi. A pak kapitoly o kultuře a umění. Ty hospodářské už méně.
Doba před Bílou horou je pro nás fakticky zcela neznámá a v díle Jaroslava Čechury se o ní konečně něco dovídáme. A jsou to dosti překvapivé informace ukazující, že tehdejší společenská realita byla zcela jiná, než si myslíme. Přesněji - úplně jiná, než nám vtlouká do hlavy liberální světonázor. Tady může začínat poznávání toho, jak strašnou hydrou je liberalizmus.
Kniha Lucemburkové na českém trůně I. - České země v letech 1310–1378 v seznamech
Karel IV., král a císař, 1316-1378 14. století Česko, Česká republika Jan Lucemburský, král český Lucemburkové dějiny Evropy české dějiny český středověk
2015 | Sex v době temna. Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenberků (1660-1770) |
2006 | Králové a knížata zemí Koruny české |
2002 | Královská trilogie |
1999 | Lucemburkové na českém trůně I. - České země v letech 1310–1378 |
1997 | Ženy a milenky českých králů |
Knížka byla zajímavá, ráda bych se dozvěděla o určitých věcech ještě víc informací. Budu číst i druhý díl.