Lukáš a profesor Neptun přehled
Petra Štarková
Knížka Lukáš a profesor Neptun je o hvězdách, cizích planetách, autismu, a hlavně o Lukášovi. Je mu devět let, dva měsíce a čtyři dny, má rád astronomii a chodí do třetí třídy. Aby se mohl učit s ostatními dětmi, pomáhá mu ve škole asistentka Anetka. Jenže jednoho dne Anetka do školy nedorazí! Co teď? Začíná nejdobrodružnější den v Lukášově životě!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lukáš a profesor Neptun. Přihlašte se a napište ho.
Králíczek ale Pluto bylo ze seznamu planet vyřazeno v roce 2006 - nyní se děti učí, že se jedná o hvězdu nebo "trpasličí planetu"
(SPOILER) Vlastně až na stranu 8 by to bylo na 5*. Ale strana 8? Když vám kluk, který ví strašně moc o vesmíru, zná názvy všech souhvězdí, každý den pozoruje hvězdnou oblohu a tak, začne tvrdit, že Pluto je hvězda, to je na mě moc. Celou knihu jsem čekal, že to opraví, že někde získá správnou informaci a ono nic. Možná jsem taky mimozemšťan, ale myslím, že takovéhle chyby do dětských knih nepatří.
Ocenění knihy (2)
2021 -
Zlatá stuha
(Nakladatelský počin)
2021 -
Zlatá stuha
(Nakladatelský počin (nakl. Pasparta - edice Má to háček))
Kniha Lukáš a profesor Neptun v seznamech
astronomie autismus astrologie dobrodružství péče o zdraví dětský hrdina 1. stupeň ZŠ integrace postižených integrovaná výchova a vzdělávání příběhy o dětech biblioterapie psychoterapie dětí a mládeže
2016 | Jak to chodí v lidské hlavě |
2019 | Pravidla skutečných ninjů |
2020 | Jak se dostat z maléru: Občanskoprávní průvodce pro děti od 8 let |
2018 | Můj brácha Tornádo |
2022 | Největší nemehlo pod sluncem |
Výborný příběh o jednom dni dítěte s autismem a o tom, jak si tyto děti hledají kamarády. Devítileté dítě vypráví svůj pohled na svět a doplňuje je pohled na jednotlivé situace od jeho plyšáka - profesora Neptuna. Nevím, proč mne jako první napadlo, že profesor Neptun bude opravdový profesor někde z univerzity... nicméně pro desetiletého syna, který knihu četl, byl pohled plyšáka dobře uchopitelný a do knihy se hodil. Syn z knihy krásně chápal, jak náročné je pro děti s autismem získat kamarády a jaké situace nastávají. Bylo to vážně moc pěkně popsané a v knize jsou vyvráceny i časté mýty o dětech s autismem.
Rozhodně tento příběh i celou obdivuhodně napsanou sérii doporučuji ke čtení desetiletým dětem. (Kniha je doporučená čtenářům od 7 let, ale myslím, že největší užitek z ní budou mít starší děti, od devíti nebo desíti let.)