Lyonesse přehled

Lyonesse
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19164/lyonesse-lyonesse-19164.jpg 4 31 31

Lyonesse série

1. díl

V Biskajském zálivu mezi Francií, Anglií a Španělskem leží velké soustroví, na němž se rozkládá deset království plných magie, trollů, víl a kouzelníků. Král Casmir z Lyonesse touží spojit všechna království v jedno. Román Lyonesse je velmi pozoruhodný a podivný. Děj je totiž roztříštěn na množství postav a pokud se vám jeví někdo hlavním hrdinou ze začátku, na dvousté stránce už tomu může být jinak. V Biskajském zálivu mezi Francií, Anglií a Španělskem leží velké soustroví, na němž se rozkládá deset království plných magie, trollů, víl a kouzelníků. Král Casmir z Lyonesse touží po staletí znovu spojit ostatní království v jedno. Protože na to vojensky zatím nemá, rozhodne si vypomoci tím, že vhodně provdá svoji dceru, princeznu Suldrun. Ta jej však odmítnutím nápadníka svého královského otce zklame a je odsouzena k doživotnímu domácímu vězení. Moře jí však vyplaví prince ze znepřáteleného království, do kterého se ihned zamiluje... To je však jen jednou z mnoha linek neuvěřitelně komplikovaného příběhu, psaného poutavým a svižným stylem, který stojí za nejméně jedno přečtení.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)

Lyonesse, 1983

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lyonesse. Přihlašte se a napište ho.

ludek.n
28.08.2024 3 z 5

Odysea prince Aillase, kterého jeho proradný bratr zrádně srazil s paluby lodi, aby tak odstranil právoplatného dědice troicinetského trůnu a který se zázračně zachránil v království Lyonesse rukou krásné a duchaplné princezny Suldrun. Jack Vance píše tak trochu fantasy a tak trochu pohádku o krátkém štěstí a dlouhém strádání a odříkání. Námět výborný, tragický i sladkobolný, živý i lapající po dechu. Se zpracováním je to už horší. Jakoby se Vance po celou dobu co tvořil příběh Lyonesse nudil. Sem tam si odběhne, a když se znaveně vrátí, pokračuje někde úplně jinde. Občas do děje vláme historickou vsuvku, která nejspíš nikomu nic neřekne, protože operuje jmény a událostmi, o kterých není nikde jinde ani zmínka a k ději knihy se vážou jen velmi vágně. Výsledkem je poněkud mdlé vyprávění, které sice má velký potenciál, ale zůstává neustále za horizontem a ne a ne rozdmýchat oheň zájmu a vášní. Vlastně jsem se probudil, až když se začalo bojovat o Tintzin Fyral a Aillas, toho času už král Troicinetu, začal splácet účty svým nepřátelům. Přihoďte k tomu opravdu podivný epilog, a máte knihu, která mohla být dílem století, ale bohužel se jím nestala.

Atanone
31.03.2020 2 z 5

Jen k mému hodnocení, vlastně až tady na DK jsem zjistila, že se jedná o sérii, takže je možné, že bych hodnotila jinak, kdybych věděla, že ten příběh má pokračování. Pokud se někdy dostanu k tomu, že si přečtu ty další knihy, možná svůj názor opravím.

ondreej
02.08.2019 5 z 5

Proč sakra někdo nedopřeloží ty zbylé dvě knihy v sérii, jaký smysl mělo přeložit jako jen JEDNU? určitě by se to prodávalo, je to skvělý, pohlcující příběh plný všeho co člověk od fantasy čeká

Kniha Lyonesse v seznamech

hrdinská fantasy