M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek přehled

M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544494/bmid_m-b-m-masin-balaban-moravek.jpg 4 111 111

My Tři králové jdeme k vám… M + B + M. Tento pozdrav sice úderná zpravodajsko-sabotážní skupina z organizace Obrana národa na domovní dveře protektorátní Prahy nepsala, a přece jí gestapo přiřklo přezdívku Svatí Tři králové. Podplukovníci Československé armády Josef Mašín a Josef Balabán i štábní kapitán Václav Morávek se osvobození nedožili, nicméně dějiny druhého odboje je ctí jako vzor obětavého odporu v klaustrofobním pekle okupace. Od jara 1939 do jara 1942, kdy prováděli diverzní akce, zajišťovali kolportáž letáků, kdy byli ve spojení s Londýnem a potírali zrádce, se každý opíral o nezávislou síť kontaktů. Právě ve styku s nimi Váchova reportážní balada ze zatemněných pražských ulic ukazuje i povahové rozdíly tří „mušketýrů“, kteří se v konspirativních bytech vteřinu po vteřině rozhodují, komu lze věřit. A komu ne, protože je další šplhoun v šedé mase oportunních čecháčků a žoldák nácků, nevyzpytatelného agenta A-54 nevyjímaje…... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek. Přihlašte se a napište ho.

Jana283
25.09.2024 4 z 5

Knížka je krásná a její četba mě velmi dojímala. Z jejích stránek dýchala tragická a pochmurná atmosféra šedivých dnů protektorátu. Činy „tří mušketýrů“, které ostře kontrastovaly s životem občanů, kteří chtěli přežít a mnozí i za cenu zrady. Co víc zrady za peníze a výhody. O to větší statečnost těch, kteří se nebáli pomáhat. Popisy mučení a poprav jsou velmi syrové a bolavé. Jméno žádného hrdiny by nemělo být zapomenuto. Kolik jich známe? Jak bychom se zachovali my?

slunicko1958
11.09.2024 5 z 5

Román se mi moc líbil. Je pravda, že rozjezd byl trochu pomalejší, ale zhruba po první třetině se od knížky těžko odcházelo.
Každý z trojice statečných mušketýrů na mě působil odlišně. Balabán jako klidný, rozvážný člověk, organizátor, Mašín byl impulzivní, energický až zbrklý. Jeho dopis dětem je však mimořádně dojemný. Morávka autor vylíčil jako přemýšlivého, filozofujícího střelce. Není divu, že ke konci života musel bojovat i proti depresím.

"Janotkovi byli také na dně. Další rodina, která odbojářům věnovala, co jen mohla. Pokud válka jednou skončí, pomyslel si Morávek, kdo jim všechno nahradí? Nepochyboval o tom, že nikdo." (str.270)

Autor popisuje nejen odbojovou činnost Tří králů, ale nevyhýbá se zmínkám o jejich osobním životě.
Opravdu povedená a poučná kniha.

eveytaylor
05.09.2024 2 z 5

Knihu hodnotím s dost velkým odstupem od čtení. Je to tedy asi spíš pocit, jaký ve mně zanechala. Souhlasím, že knih o lidech formátu Třech králů by mělo být víc. Je dobře, že vznikají. Je mi jasné, že hodně věcí ohledně životů odbojářů se už nikdy nedozvíme. Ale přijde mi zbytečné z pplk. Josefa Mašína dělat Jamese Bonda či nedržet se některých nyní už doložených historických faktů.

Kniha M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek v seznamech