M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek přehled
Dalibor Vácha
My Tři králové jdeme k vám… M + B + M. Tento pozdrav sice úderná zpravodajsko-sabotážní skupina z organizace Obrana národa na domovní dveře protektorátní Prahy nepsala, a přece jí gestapo přiřklo přezdívku Svatí Tři králové. Podplukovníci Československé armády Josef Mašín a Josef Balabán i štábní kapitán Václav Morávek se osvobození nedožili, nicméně dějiny druhého odboje je ctí jako vzor obětavého odporu v klaustrofobním pekle okupace. Od jara 1939 do jara 1942, kdy prováděli diverzní akce, zajišťovali kolportáž letáků, kdy byli ve spojení s Londýnem a potírali zrádce, se každý opíral o nezávislou síť kontaktů. Právě ve styku s nimi Váchova reportážní balada ze zatemněných pražských ulic ukazuje i povahové rozdíly tří „mušketýrů“, kteří se v konspirativních bytech vteřinu po vteřině rozhodují, komu lze věřit. A komu ne, protože je další šplhoun v šedé mase oportunních čecháčků a žoldák nácků, nevyzpytatelného agenta A-54 nevyjímaje…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
„Mašín plánoval v březnu devětatřicátého vyhození vlastních kasáren do vzduchu, nechtěl nepříteli nechat nic. Klidně by je poslal k čertu. Přemlouvali ho. Vlastní spolubojovníci. Dodnes jim to nezapomněl, dodnes jim to neodpustil, i když některé už semlela nacistická mašinérie a další prokázali cenné služby odboji. On s nimi spolupracovat odmítal, a když je náhodou potkal, nepozdravil je a přešel na druhou stranu ulice, aby jim nemusel dát pár facek.“
Nikola Šuhaj loupežník, Markéta Lazarová, já bych tyhle knihy ihned vyhodil ze všech maturitních seznamů a nahradil je tímhle Váchou.
Tři mušketýři a spol. mi budou chybět. Klidně bych četl dál, další díl.
Vácho, klobouk a kabát se železy dolů! I když.. ty železa vlastně nikdy.
Slzy v očích, stejně jako hysterický smích. Obojím jsem si při čtení prošel. Možná jen trochu víc akce bych ocenil. Souhlasím také s uživatelem Paulem.1987, že mi 3 hrdinové a jejich jednání občas splývalo i přesto, že autor dosti jasně popsal jejich odlišné charaktery. Tím chci říct, že když byli pohromadě, tak přímá řeč nebo myšlenka mohla patřit v podstatě komukoliv z nich.
Autor v knize popisuje svět českých odbojářů prostřednictvím Josefa Balabána, Josefa Mašína a Josefa Morávka, kterým bylo přezdíváno Tři králové, i když Tři mušketýři by bylo určitě lepší.
Všichni žili podle šifer a hesel a dennodenně riskovali svůj život. Klobouk dolů před všemi, kdo se do odboje zapojili.
Některé situace autor odvodil, ale některé jsou podle skutečnosti - o to hůř se četli. Vlastně celá kniha se četla dost těžce, byla z ní cítit tíživá atmosféra. Ale rozhodně stála za přečtení.
Kniha M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek v seznamech
v Mé knihovně | 77x |
druhá světová válka (1939–1945) nacismus okupace Češi protifašistický odboj hrdinové Protektorát Čechy a Morava válečné rományAutorovy další knížky
2021 | M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek |
2016 | Nikam |
2014 | Červenobílá |
2022 | Smrt na kůru |
2015 | Hranice |
Tři králové, celým názvem Svatí tři králové, německy Heilige drei Könige byl název daný gestapem zpravodajsky - sabotážní skupině Obrany národa tvořené pplk. Josefem Balabánem, pplk. Josefem Mašínem a štábním kpt. Václavem Morávkem.
Skupina se oficiálně neoznačovala, sami o sobě mluvili jako o třech mušketýrech.
Zaměřovala se na sběr zpravodajských informací, přípravu a provádění protiněmeckých sabotážních a diverzních akcí.
Zároveň se podílela na udržování spojení s československou exilovou reprezentací.
Radiotelegrafistou byl četař František Pelán ( někdy označován za čtvrtého mušketýra).
Svou centrálu měli v pracovně plukovníka Tomáše Berky na ministerstvu práce a sociálních věcí v Praze.
Osudy pana Balabána, Mašína ( otec Ctirada a Josefa o kterých natočen film je!) a Morávka jsou velmi tragické, ani se mi o jejich smutném konci nechce psát a tak všem doporučuji přečíst si tuhle knihu, popřípadě si najít všechny dostupné informace.
Nechápu jen, že se tihle hrdinové odboje nedočkali zasloužené pozornosti široké veřejnosti. Nad současnou českou filmovou tvorbou si můžeme jen povzdechnout, aktuálního zpracování s novými historickými fakty o těchto třech mušketýrech, kteří zaplatili životem za boj za svobodu se jen tak nedočkáme.
A tak čtěte.....
Čest jejich památce.