Môj posledný výdych přehled
Paul Kalanithi
Kniha mladého neurológa, ktorého život zmenila nevyliečiteľná choroba.
Biografie a memoáry Zdraví
Vydáno: 2016 , NoxiOriginální název:
When Breath Becomes Air, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Môj posledný výdych. Přihlašte se a napište ho.
When Breath Becomes Air jsem si objednala, když jsem myslela, že mám rakovinu. Nakonec mi doktor řekl: "To je akorát zhutnělá žláza, buďte v klidu, slečno!", ale kniha už byla doma a já ji tedy nakonec i přečetla. Myslím, že mi i tak dala dost. Nabídla mi jinou životní perspektivu a myslím, že kdybych byla fyzicky v citelnějším umíracím módu, tak mi dá také důležitou dávku sounáležitosti. Přestože jsem celou dobu věděla, jak to celé dopadne, stejně jsem si poplakala. Toto přemítání o životě a smrti bez ezo pi//vin za mě doporučuji.
Dílo je důkazem, že život je silnější než... americké mainstreamové psaní. Ač kniha obsahuje texty přinejmenším tří lidí, všechno působí jako od jednoho a téhož člověka. Přitom autor svůj text nedokončil, a ten je tak výsledkem blíže neupřesněného redakčního soustružení. Mnohé pasáže pak působí jako oficiální životopis slavného zpěváka, kde pozůstalá rodina bdí nad každým řádkem. Například: "Většina členů naší rodiny a přátel nemá tušení o tom, jakým problémům jsme s Paulem v našem manželství v období konce jeho rezidentury čelili, dozví se to až z této knihy" (str. 265 prvního vydání). No to bych se tedy dozvěděl moc rád, jenže v této knize není šance... Přesto si život našel cestu, některá místa jsou velmi silná a dílo rozhodně stojí za přečtení.
Kniha Môj posledný výdych v seznamech
První půlku jsem přečetla velmi rychle, ale pak několik týdnů jsem se nemohla pohnout a jakmile se autor dostal ke své nemoci dočetla jsem během večera
Konec knihy popisuje jeho žena poslední jeho dny velmi emotivně.
Kniha ve mě zabechala velmi silné pocity