Maják na severu přehled
Natasha Pulley
Píše se rok 1900. Anglie padla. Londýn je průmyslovým centrem Francouzské republiky. Joe stojí na nádraží, na sobě má kvalitní plášť s podšívkou ze skotské kostky a nepamatuje si nic. Vůbec nic. Neví, kdo je, ani jak se tam ocitl. Muž bez minulosti. Ale čas od času jako by přece jen něco viděl – místa, lidi… Prý je to jistá forma epilepsie. Až mu jednoho dne přijde pohlednice… Co má Joe společného s majákem daleko u skotského pobřeží? Proč tam přichází zima během jediného dne? Kdo napsal jména na sloupy trčící z moře? Ale hlavně – jak dopadnou napoleonské války? A dožije se Joe současnosti? Ve strhujícím románu Natashy Pulleyové ucítíte pach krve, chlad mořské vody i ničivé plameny lásky.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2023 , ArgoOriginální název:
The Kingdoms, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maják na severu. Přihlašte se a napište ho.
Velmi zajímavý příběh, který se velmi dobře čte - navzdory tomu, kolik má dějových linek. Nepopírám, že jsem se chvílemi v ději neztrácela. Autorka velmi dobře pracuje s popisy osob i prostředí, což příběh krásně vykresluje. Není to úplně oddechová četba, ale určitě stojí za to.
Vrstvený román, kde jeho hlavní postava prochází časem zpět do minulosti. Zasuté vzpomínky Joea trápí svou mlhavostí a snaží se jim přijít na kloub. Na začátku se ocitá na nádraží, kam ho doprovodil spolucestující. Joe si vůbec nic nepamatuje, svého zachránce nezná, nepoznává okolí a v nemocnici mu lékaři určí psychiatrickou diagnózu. Londýn je v té době francouzský, Anglie s Francií válku prohrála. Jde změnit minulost tak, aby ovlivnila budoucnost? Jak to, že ze dvou pohledů ten maják vypadá z jedné strany jako zřícenina a z druhé jako novostavba? Co se tam děje, kam mizí lidé? Kniha je plná podivností i postav. To, co platí dnes, bude zítra docela jiné. Stačí se projet lodí mezi dvěma sloupy v moři. Není to snadné čtení, člověk by v textu snadno zabloudil. Tak, jako bloudí a hledá náš nešťastný hrdina, jen podle vzkazu, co mu doručila pošta. Aspoň, že kniha končí jakýmsi happy endem, i když tak trochu zvláštním. Ale ať - ať jsou spolu šťastní!
Falešné růže, Osamělé srdce a další knižní novinky (16. týden)
16.04.2023
Kniha Maják na severu v seznamech
Skvělé! Přeskakování mezi roky je sice náročné, ale stojí za to. Úžasná představa, jak by cestování v čase mohlo vypadat. Kniha se čte lehce, přitáhne si vás, ale musela jsem si dělat přestávky, abych to vstřebala. Nechci nic prozrazovat - prostě tomu dejte šanci :)