Dračí republika přehled
Rebecca F. Kuang
Maková válka série
Pokračování úspěšného románu Maková válka — epické fantasy inspirované dějinami Číny. Jedna válka skončila. Další válka právě začíná. Říše Nikan už třikrát ve svých dějinách bojovala o přežití v krvavých makových válkách. Třetí z nich sice právě skončila, ale šamanka a válečnice Rin nemůže zapomenout na zvěrstvo, které spáchala, aby zachránila svůj lid. Teď je na útěku před pocitem viny, závislostí na opiu, jež se kolem ní utahuje jako svěrák, i vražednými pokyny ohnivého Fénixe, pomstychtivého boha, díky němuž je obdařená strašlivou mocí. Nechce se jí žít, ale odmítá zemřít, dokud se nepomstí zrádné císařovně, která zaprodala její vlast nepřátelům. Rininou jedinou nadějí je spojit síly s mocným Dračím správcem, který se chystá dobýt Nikan, sesadit císařovnu a založit novou republiku. Císařovna a Dračí správce však nejsou tím, čím se zdají být, a Rin se stále víc obává, že láska k Nikanu ji opět donutí uplatnit Fénixovu smrtonosnou moc. Neexistuje totiž nic, co by neobětovala pro záchranu své vlasti a pro pomstu.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
The Dragon Republic, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dračí republika. Přihlašte se a napište ho.
Knížka se mi líbila možná o trošku víc než první díl, bavili mě bitvy a tady ty věci, někdy to bylo trošku zdlouhavejsi ale i tak se to dalo překousnout. Možná mě trošku mrzí že se autorka nevěnoval trošku víc romantické lince, ale na kvalitě to neubírá.
Co tak pozoruju tak druhý díl hodně lidí bere jako slabší, ale mi to přišlo právě naopak. Neztrácíme tolik času studiem, meditacemi nad nesmrtelností brouka nebo prazvláštními zdrogovanými pasážemi. Kniha rozvíjí válečné konflikty, která od prvního dílu nabraly grády, je tu více akce, pro postavy máte lepší pochopení a vyvýjí se tu tu dost přirozenou cestou pár zajímavých charakter archů na jejichž rozuzlení jsem upřímně zvědavý a celkově je to čtivější, má to větší spád. Netrpíme ani klasickými syndromy druhé knihy trilogie, že by se autorka snažila jen přemisťovat postavy k velkému finále, samotného mě překvapilo, jak jí příběh utíká tak nějak logicky sám.
Kniha Dračí republika v seznamech
americká literatura šamanismus bohové fantasy americké romány fantasy romány
2022 | Maková válka |
2024 | Babylon neboli Nutnost násilí |
2023 | Dračí republika |
2024 | Spalující bůh |
2024 | Nažluto |
Rin přežila další makovou válku a našla v sobě ohromnou sílu ohně. Ale tato síla se pojí s velkými problémy. Hlavně to, že vám v hlavě pořád něco říká bůh ohně Fénix a vy pomalu propadáte šílenství. Rin to řeší tím, že kouří opium, díky kterému ale svou ohnivou sílu nedokáže kontrolovat. Tohle vše ale musí nějak zvládnout, protože se blíží další konflikt. Císařovna, která je vlastně obětovala v minulé bitvě, musí podle Rin zemřít. A proto se jí hodí, že se spojí s vládcem provincie Draka, který má úplně stejný plán. On chce zavést v zemi demokracii a ona je jeho nástrojem, jak toho docílit. Po první konfrontaci s císařovnou se však Rin otočí život úplně na ruby a ona se s tím musí nějak popasovat.
Kniha je velmi obsáhlá a obsahuje hodně vojenské strategie. Kdo má tohle rád, příběh určitě ocení. Pro mě to bylo místy až moc. Je to pořád fantasy, ale s prvky našeho světa. Jsou tam zajímavé odkazy na naší historii, jako např. vyobrazení Hespeřanů, národa, který pochází ze západu, je technologicky více vyspělý a svou víru se snaží (mnohdy až násilně) vštípit místnímu lidu, který berou jako podřadně divochy. Celkem i oceňuji, že se zde nenachází žádné explicitní erotické scény, jak je poslední dobou u podobných knih zvykem. Ne, že by mě to nějako extra vadilo, ale někdy je toho až zbytečně moc.