Nažluto přehled

Nažluto
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541485/bmid_nazluto.jpg 4 34 34

Čeho všeho jsou lidé schopni, když si myslí, že jim to projde. Spisovatelky June Hayward a Athena Liu měly společně zazářit jako dvě vycházející hvězdy — chodily do stejného ročníku na Yaleově univerzitě, dokonce i knižní prvotina jim vyšla ve stejném roce. Jenže zatímco Asioameričanka Athena se stala nadžánrovou favoritkou literární scény, Junina kniha se nedočkala ani brožovaného vydání. Asi je to tím, že nikoho nebaví číst o tuctových běloškách. A tak když se June stane svědkyní Atheniny smrti při bizarní nehodě, bez rozmyšlení ukradne její čerstvě dopsané mistrovské dílo, experimentální román o přehlíženém podílu čínských dělníků na válečném úsilí Francie a Velké Británie během první světové války. June však nedokáže uniknout Atheninu stínu a na povrch začnou vyplouvat důkazy, které by mohly s jejím (neprávem přisvojeným) úspěchem jednou provždy zatočit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host

Yellowface, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nažluto. Přihlašte se a napište ho.

Jane2016
předevčírem 2.5 z 5

Myslím, že se mezi Vámi nenajde moc čtenářů, kteří by obálku této knihy neznali. Já osobně tohoto žluťáska vídám posledních pár týdnů celkem pravidelně. A jelikož si nenechám ujít žádnou novinku, kniha mě neminula.

A bohužel, jsem trochu zklamaná. Přiznám se, že od knihy jsem čekala daleko větší boom. Asi jsem se nechala až příliš strhnout davem. Co se týče příběhu, nemůžu tvrdit, že by nebyl zajímavý, to naopak. Každopádně mě nedokázal strhnout natolik, abych u čtení zůstávala v pravidelných intervalech. Od čtení jsem pořád ubíhala ke svým myšlenkám a mnohdy se mi i stalo, že jsem přečetla dvě stránky a vlastně jsem ani nevěděla o čem byly. Čtení chyběl drive.

Nad autorkou ale určitě nelámu hůl. Vím, že spousta lidí si jí chválí a byla by škoda odsoudit ji po první knize, která mi nesedla. Určitě si zkusím přečíst i Makovou válku. Třeba mě naopak nadchne! Uvidíme.

nonameperson04
12.12.2024 4.5 z 5

Na téhle knize mě nejvíc baví to, že si jí člověk může vyložit více způsoby. Samozřejmě je tu kritika knižního průmyslu, ale mě asi nejvíc zaujalo, to jak vykresluje skutečnost, jak fungují soc. sítě na veřejně známé osobnosti. Jaký odpad vlastně jsou, protože lidem umožňují přehazovat svoje mindráky na ostatní. Jsou bezpochyby doupě toxicity a bezdůvodné nenávisti, která pramení převážně z ovčího stereotypu. ,,Někdo se naváží do někoho na internetu. Měl jsem špatný den, hele přidám se k hejtu na osobu, kterou ani pořádně neznám, ale určitě se mi uleví!"
Baví mě taky to, že to co kniha ukazuje o sociálních sítích, je vlastně vidět i tady. Kniha samozřejmě nemůže být pochopena všemi, ale dá se to vyjádřit i konstruktivně. Ne zbytečným kydáním špíny.
Za mě si tahle kniha určitě najde místo mezi ostatními důležitými knihami, které mě ovlivnily

hanka9953
08.12.2024 3 z 5

Kniha mě zaujala anotací, nikdo mi ji nedoporučil a předchozí díla autorky jsem nečetla. První polovina knihy mě hodně bavila. Přeci jen, zákulisí vydávání knih není laikovi úplně známé. Pro mě osobně byl děsivý vliv sociálních sítí na úspěšnost nebo úplné pohřbení vydaného díla včetně možnosti sociální likvidace autora.
Motivy jednání hlavní hrdinky lavírují mezi “chci psát - být spisovatelkou a “chci psát - být bohatá a slavná. Ne, že by se to navzájem vylučovalo, ale jednání hrdinky pak působí schizofrenně.

Ti, co byli prokleti, Mělký hrob a další knižní novinky (46. týden)

10.11.2024

Sejdeme se u jezera, Odvážná rozhodnutí a další knižní novinky (37. týden)

08.09.2024

Kniha Nažluto v seznamech